2024. április 26., péntek

Anonim alkoholisták csoportja

Az önsegítő csoport csütörtökönként tartja találkozóit

Szerbiában mindössze három városban működik A.A., azaz anonim alkoholisták csoportja, mégpedig Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán, ahol három és fél éve alakult az önsegítő csoport, melynek tagjai szakember segítsége nélkül egymást támogatva, tapasztalataikat, erejüket és reményüket egymással megosztva nyújtanak segítséget az alkoholizmusból való felépüléshez. A csatlakozás egyetlen feltétele az alkoholfogyasztással való felhagyás vágya.

Az A.A. csoport tagjai az Expecto Mentálhigiéné Alapítvány helyiségeiben találkoznak egymással. A csoport tagjainak száma változó, és bár mindenki maga dönt a csatlakozásról, és arról is, hogy mikor hagyja el a csoportot, G. A., a szabadkai A.A. csoport egyik tagja elmondta, nagyjából fél évbe beletelik, mire a Tizenkét lépés elvein sikerül áthaladni, mely a józanság elérésében és megőrzésében segít. Az első és legfontosabb lépés pedig nem más, mint az, hogy az ember beismeri magának, hogy tehetetlen az alkohollal szemben, és irányíthatatlanná vált az élete.

– Nők és férfiak alkotják a kétnyelvű csoportot, melynek neve Reménység, s a tagok minden csütörtökön 17 órakor találkoznak egymással egy órára, melynek pontos menete van. Jöhet bárki, olyan is, aki még nem kezdte meg a terápiát, vagy aki azzal párhuzamosan szeretne segítséget kapni, de azok is, akik semmilyen terápián, kórházi kezelésen nem akarnak részt venni. A tizenkét lépéses program teljes absztinenciát követel, emellett olyan önismeretet és életmódváltozást, ami ezeken az elveken alapszik. Itt egy spirituális változásra, a valóság elfogadására van szükség, a változáshoz pedig egymástól, ettől a közösségtől kapjuk az erőt, ahol egyenlőek vagyunk, összetartozunk, és ugyanazzal a problémával küzdünk. A tagoknak önmagukon kell dolgozniuk, tapasztalataikat, eredményeiket pedig megosztják a többiekkel, így segítik őket.

G. A. elmondta, az első lépés, hogy az alkoholproblémával küzdő ember beismeri, hogy tehetetlen a függőségével szemben, hogy beteg, s a bűntudat helyett betegségtudat alakul ki benne. Ezzel a beismeréssel és döntéssel indul meg a józanság felé vezető út. A következő lépések során egy belső fejlődésen kell keresztülmenni, ahol az egyénnek meg kell ismernie önmagát, gyengeségeit, meg kell találnia magában az okokat, amelyek az alkoholizmusba vezettek. Egyénenként változik, hogy kinek mennyi időbe telik végigmenni a tizenkét lépésen. Olyan elvekre épül fel a program, melyhez később is ragaszkodni kell, ugyanis ez egy életre szóló út, amit, ha nem követnek nap mint nap, megint túlzásokba eshetnek, ha nem figyelnek oda, hogy saját jellemhibáikon belül mire kell vigyázniuk, például ne legyenek türelmetlenek, ne a gyors enyhülést keressék, ne rugaszkodjanak el a valóságtól, könnyen visszaeshetnek.

– Akik régebb óta józanok, értékes egyéni tapasztalatokkal tudják segíteni azokat, akik újonnan csatlakoznak hozzánk, tanácsokat nem adhatunk egymásnak, csakis példaként szolgálhatunk a többieknek. Különféle témákról beszélgetünk, például a lelki értékekről, vannak javaslatok minden napra, hogy mivel foglalkozzunk, de arról is, hogy kinek milyen napjai voltak, milyen élmények érték, hogyan érintette őket. Habár nagyjából fél év alatt lehet végigmenni a tizenkét lépésen, egyéni igény és ajánlás is van arra, hogy továbbra is járjon az egyén a csoportba, hiszen egyrészt továbbra is megmarad az érzés, hogy tartozik valahová, másrészt továbbra is folyamatos megerősítést kap, mely segít megtartani a józanságot, tehát nem csak azok alkotják és alkothatják a csoportot, akik meg akarnak szabadulni az alkoholbetegségtől, hanem azok is, akik akár már évek óta józanok – mondta G.A., hozzátéve, nagy szükség lenne arra, ha az intézményeken keresztül eljuthatna a betegekhez az A.A. csoport üzenete, és ha minél többen tudomást szereznének róla, hogy van ilyen önsegítő csoport, melynek nyitva az ajtaja minden alkoholbeteg előtt.

A tapasztalatok nagyon jók külföldön, regionális és országos találkozók helyszíne többek között Magyarország, ahol több mint 25 éves hagyománya van az A.A. programnak. Ezeken a találkozókon minden A.A.-tag, aki beismeri függőségét, részt vehet bármelyik ország gyűlésén vagy az említett találkozókon, s ott begyűjtheti és megoszthatja tapasztalatait.