2024. április 27., szombat

Kuyaharapást közpénzzel?

Az óbecsei önkormányzat két év és kilenc hónap alatt csaknem 13,7 millió dinárt fizetett ki kártérítésként a kóbor kutyák harapásai miatt. Ez az összeg jóval több, mint amennyit például Törökbecse vagy Magyarkanizsa önkormányzata szánt erre a célra az adófizetők pénzéből – derült ki a MojBečej portal által készített összehasonlításból.
Törökbecsén nem működik menhely, ezért a kóbor ebek befogásáról és a nagykikindai menhelyre történő szállításáról, valamint az elpusztult állatok elszállításáról közbeszerzésen kiválasztott partnerrel gondoskodik. Erre a célra az önkormányzat az idén 8,4 millió dinárt szánt a költségvetéséből. Bíróságon kívüli megegyezés során 2014 januárja és 2016. szeptember 30-a között Törökbecse összesen 6,3 millió dinárt fizetett ki a sértetteknek, míg a bíróság ugyanebben a periódusban a kutyaharapások miatt 1,3 millió dináros kártérítésre kötelezte az önkormányzatot. Ebben az időszakban összesen 172 esetben sikerült peren kívül megegyezniük, és csak nyolc alkalommal került bíróságra az ügy. Mindez megközelítőleg 7,6 millió dinárjába került a törökbecsei adófizetőknek.
Magyarkanizsán a Komunalac Közvállalat foglalkozik ezekkel a feladatokkal, itt egy 50 férőhelyes menhely is üzemel. A községi kasszából kutyaharapás miatt csupán 502 ezer dinárt fizettek ki a vizsgált időszakban.
Óbecse község ennél jóval többet volt kénytelen erre a célra áldozni. 2014-ben az önkormányzat összesen 5,8 millió dinárt fizetett ki a kutyaharapások miatt, nagyjából fele-fele arányban bírósági eljárás keretében, és peren kívül egyezséggel. Tavaly 6,3 millió dinár ment el erre a célra hasonló arányban, az idén szeptember végéig pedig ennél jóval kevesebbet, nem egész 1,6 millió dinárt költöttek el. Óbecsén egyébként állatmenhely is működik, amelyben hivatalosan 150 ebet tudnak befogadni, ennek ellenére gyakran csaknem kétszer ennyi kutya található a Kishegyesi úti létesítményben.