2024. május 10., péntek
KÉZILABDA

Murray a 26. világelső

Novak Đoković 123 hét után ma átadja a tenisz trónját. A ranglista első helyét ma Andy Murray foglalja el, ami már szombaton nyilvánvalóvá vált, amikor a kanadai Miloš Raonić lábizomsérülésre hivatkozva küzdelem nélkül adta fel a brit ellen a párizsi 1000-es mestertorna elődöntőjét. Murray az első brit a ranglista élén, 29 és fél évesen pedig a második legidősebb újdonsült világelső az ausztrál John Newcombe után, aki 1974-ben tíz nappal a 30. születésnapja után vette át az éllovas szerepét.

Murray a tegnapi párizsi döntőben három játszmában győzte le az amerikai JohnIsnert, ami idei nyolcadik, összesen 43. tornagyőzelme, és 14. diadala az 1000-es rangú tornákon. Murray ma 405 pontos előnnyel vezet Novak előtt. Előzőleg Andy pénteken este a negyeddöntőben csak nagyon nehezen boldogult a cseh Tomáš Berdychhel. Az első játszma rövidítésében Berdych 6:1-es vezetésről bukott el, a második játszmában pedig 5:5 után ingott meg. Berdych és Tsonga negyeddöntős vereségei azt is jelentették, hogy utolsóként az osztrák Dominic Thiem jutott el a londoni mestertornára.

A héten az olaszországi Ortiseiben 75 ezres challengert tartanak, amelyen négy szerbiai is érdekelt. Györe László az 5. kiemelt, tavalyról elődöntőt véd, és a francia Albano Olivettivel kezd, a 6. kiemelt Marko Tepavac a rajton a német Jeremy Jahnnal, a 8. kiemelt Peđa Krstin a horvátországi Mészáros Krisztiánnal, NikolaMilojević pedig a cseh Zdenek Kolarral mérkőzik.

Csuhajban a női kis mestertornát a cseh Petra Kvitová nyerte meg, ami az idei 2., összesen 19. tornagyőzelme. Ezt követően WTA-szinten az idény végéig már csak a Fed-kupa döntője marad hátra. A következő hétvégén a női tenisz legértékesebb csapatserlegéért Franciaország Strasbourgban a címvédő és az utóbbi öt évben négyszeres bajnok Csehországot fogadja.

Gálfi Dalma egy hónapon belül másodszor nyert 25 ezres ITF-tornát. A 18 éves magyar kiváló játékkal győzött a kínai Csenzsuban, és a ranglistán a 235. hely tájára jut, ami pályafutása legjobbja.

Lukács Vanda negyedik ITF-tornáját nyerte, és ez e heti volt a zsinórban harmadik az olaszországi Santa Margheritában, így a magyar lányra újabb haladás vár a ranglistán.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Murray–Berdych 7:6, 7:5, Raonić–Tsonga 6:2, 7:6, elődöntő: Isner–Čilić 6:4, 6:3, Murray–Raonić – feladás, döntő: Murray–Isner 6:3, 6:7, 6:4.

CSUHAJ. – A női kis masters elődöntőjében: Kvitová–Cseng 6:2, 6:2, Szvitolina–Konta 2:6, 6:1, 6:4, döntő: Kvitová–Szvitolina 6:4, 6:2.

HAMMAMET. – A futures elődöntőjében: Domingues–Zekić 3:6, 6:3, 7:6.

CSENZSU. – A női ITF-torna döntőjében: Gálfi–Szavajanagi 6:0, 6:4.

SANTA MARGHERITA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Lukács–Marchetti 6:3, 7:6, döntő: Lukács–In Albon 6:1, 6:2.