2024. április 27., szombat

Általános felháborodás

Topolyán sokan a napokban kapták kézhez a vízlecsapolási számlákat – Fizetni mindenképpen kell – törvény írja elő

Ezekben a napokban kapták kézhez a topolyai polgárok a vízlecsapolási illetékek befizetésére felszólító értesítőket. A számlák két évre, 2015-re, illetve 2016-ra vonatkoznak, és mindössze 15 napos fizetési határidőt szabtak meg rajtuk. A városban, sőt az egész községben nagy felháborodást okozott a számla, pontosabban a rajta feltüntetett összegek. Bármerre jártunk, mindenhol ez volt a téma. A polgárok nem szívesen vállalják a nyilvánosságot a kérdésben. Egy neve elhallgatását kérő nyugdíjas asszony rosszul lett, amikor megkapta a számlát. Magas vérnyomása miatt nem szabadna idegeskednie – most kénytelen volt egy kis sétával megnyugtatni felborzolt idegeit: – A férjem alacsony nyugdíjából élünk. Egyszerűen nem tudjuk honnan előkaparni a három és fél ezer dinárt. Félünk, hogy ha nem fizetünk, lefogják a nyugdíjunkból – mondta. Egy bajsai polgár a következőket mondta: – A két évre 4600 dinár a bajsai házunk után. Ami sok, az sok. A múltkori nagyobb eső után úszott a fél falu. Nem tudom: ezt a számlát a fővárosban is befizetik? Az emberről már a bőrt is lehúzzák – méltatlankodott.

A vajdasági önkormányzatok már évekkel korábban közölték, hogy nem ők hozták a határozatokat. A vízlecsapolási illetékre vonatkozó végzéseket a belgrádi Pénzügyminisztérium kézbesítette. A lecsapolási illeték mértékét kormányrendelet szabja meg. Az idei évben a mezőgazdasági földterület mellett az építkezési területre is megfizetteti az állam ezt az illetéket két évre visszamenőleg. Ezt már a 2012 végén meghozott vízügyi törvény módosítása is előirányozta.

Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese kérésünkre elmondta, hogy a vízlecsapolási illetékből befolyó bevétel egy része a vízgazdálkodással megbízott közvállalatokhoz kerül, amelyek ezeket a pénzeszközöket az öntözőcsatornák karbantartására fordítják. Vajdaság területén 22.000 kilométer hosszú csatornarendszer található. Ezek, valamint a meglévő szivattyútelepek karbantartására jelentős összegeket kell fordítani annak érdekében, hogy kellőképpen el tudják látni feladatukat. Jó működésük a mezőgazdasági termelők érdekeit szolgálják mind aszályos időszak esetén, mind a belvizek elleni védekezés során.