2024. május 4., szombat

Használjunk alternatív útvonalat

Nem lehet tudni, mikor épül ki kerékpárút a Belgrádi úton

A kiépített kerékpárutaknak köszönhetően a város egyes részein probléma nélkül lehet két keréken közlekedni, például a Kelebiai úton vagy Palics és a városközpont között, azonban a városközpontból a szabadkai Közkórházig nagyon nehéz eljutni kerékpárral, ha az ember a Makszim Gorkij úton indul el. Nemcsak a kerékpárút hiánya nehezíti meg a biciklis közlekedést, hanem a magas útpadkák is, ami egyben a mozgássérültek közlekedését is lehetetlenné teszi.

A Makszim Gorkij és a Belgrádi út a legforgalmasabb utak közé tartozik a városban. A sűrű autós forgalom miatt az ember nem szívesen kerekezik az úttesten, ezért inkább a járdát választja, ahol viszont a gyalogosok nézik rossz szemmel, hogy kerékpárral manőverezünk közöttük. És amikor szabad is előttünk az út, még mindig nem tudunk tempósabban tekerni, hiszen folyton egy-egy mellékúthoz érünk, ahol a magas járdaszegély állja utunkat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság műszaki igazgatója lapunknak elmondta, az érvényben lévő részletes rendezési tervben ugyan szerepel kerékpárút kialakítása a Belgrádi úton, de a kiépítéshez szükséges a mostani építési vonalat beljebb hozni, hogy elég hely legyen a gyalogjárdának és a kerékpárútnak is, ugyanis a jelenlegi közterület az épületek homlokzata és a főút között túl szűkös, hogy kerékpárút is helyet kapjon.

– A Harcosok sorakozója lakóteleptől a város felé egy kis szakaszon már látható, hogy az építési vonal beljebb került, és itt a kerékpárút részben ki is épült, azonban hogy a teljes szakaszon mikor lesz kerékpárút, arra nehéz lenne válaszolni, ugyanis ez mind attól függ, hogy a magánberuházók mikor és hol látnak érdeket abban, hogy ezen a részen az új részletes rendezési tervvel összhangban építkezésbe kezdjenek – magyarázta a műszaki igazgató. Hozzátette: felmerült az ötlet, hogy az úttestből festéssel leválasztanak egy sávot a kerékpárosoknak, azonban erre sincs lehetőség, hiszen az út nem elég széles hozzá, másrészt a kerékpárosokra nézve veszélyes is lenne a nagy forgalom miatt.

A rendezési tervben a Tűzoltóságtól egészen a lakótelepig húzódó blokkot átépítésre szánták, azaz a jelenlegi épületek lebontásra kerülnének és új objektumok épülnének helyükre, a jelenleginél öt-hat méterrel beljebb az úttól, vagyis a jelenlegi építési vonalnál beljebb húznák fel őket, ezzel pedig elegendő közterület maradna szabadon a járda és kerékpárút kialakítására. Csakhogy a városnak se pénze, se joga telekszerzésre, így az építkezés magánberuházókra vár, ezért lehetetlen még csak megjósolni is, mikor lesz meg a feltétel ahhoz, hogy a városnak ezen a részén kerékpárút épüljön ki.

– Nem tudni, hogy ilyen nagyszabású beruházásokra mikor kerül sor, de ha egyszer minden feltétel adott lesz, a kerékpárút is kiépül majd, ami ezen a szakaszon nagyjából húszmillió dinárba kerülne. Addig azonban a legjobb, hogy a kerékpárral közlekedő polgárok, akik a kórházba akarnak eljutni, más, alternatív útvonalakat használjanak, például a Matija Gubec utcát vagy a Radić fivérek utcát, melynek egy részén egy kilométernyi hosszú kerékpárút már van. Az útpadkák átépítése már más kérdés, egy-egy útpadka leeresztése mintegy háromezer dinárba kerül, tehát nem nagy összeg, azonban továbbra is elsősorban a városközpontra összpontosítunk, ahol a legtöbb gyalogos van, hogy a mozgássérültek használni tudják a gyalogátjárókat, ami persze nem azt jelenti, hogy a város más részein nem kerül sor az útpadkák átépítésére. Az idén és jövőre is lesznek majd ilyen munkálatok, amihez nem is kell külön tervdokumentációt előkészíteni, mindössze elég egy műszaki leírás és össze kell állítani a listát, hogy hol tervezünk ilyen jellegű átépítést végzeni, úgyhogy a közeljövőben más városrészeken is sor kerül majd a padkák lesüllyesztésére – mondta Blau Péter.