2024. április 27., szombat

A télre készülnek a befogadó központok

Az EU hatmillió euróval segít, Szerbia többet szeretne kapni

Az Európai Unió újabb hatmillió eurós humanitárius segélye elég lesz arra, hogy a szerbiai befogadó központokat felkészítsék a téli feltételekre, fedezni fogja a migránsok egészségügyi ellátásának költségeit, az élelmiszert és egyéb szükséges fogyasztási cikkek beszerzésének kiadásait – tette közzé az EU szerbiai küldöttsége.

Menekültek és migránsok Belgrádban (Ótos András felvétele)

Menekültek és migránsok Belgrádban (Ótos András felvétele)

Az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) támogatásáról Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius kérdésekkel megbízott uniós főbiztos és Aleksandar Vulin szerb kormányalelnök állapodott meg legutóbbi brüsszeli megbeszélése során.

Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségvezetője azt nyilatkozta, hogy a legújabb uniós segély választ jelent a szerbiai kormány által megfogalmazott igényekre.

– A pénz a migránsok és menekültek elszállásolására, élelmiszerre és egészségügyi ellátásra lesz elegendő az előttünk álló tél folyamán. Az EU és tagállamai a továbbiakban is segíteni fogják Szerbiát a migránsválság kezelésében – ígérte meg Davenport.

Vulin nemrégiben várakozásának adott hangot, hogy a hatmilliós összeg növekedni fog. Az Európai Unió 2015 szeptembere óta 46 millió euró vissza nem térítendő támogatást adott hazánknak a menekült- és migránsválság kezelésére.