2024. április 26., péntek

A kormányfő ismertette a fizetés- és nyugdíjemelés mértékét

A nyugdíjasok kapják a legkevesebbet

Aleksandar Vučić miniszterelnök sajtótájékoztatóján ismertette, hogy milyen mértékű fizetésemelésre számíthatnak a közszférában dolgozók. A kormányfő a nyugdíjemelésről is beszámolt.

A közszférában dolgozók közül a legnagyobb mértékű fizetésemelésre a tanügyi dolgozók számíthatnak. Nekik 6-tól 7 százalékig terjedő béremelést ígért a kormányfő.

Az egészségügyi dolgozók 5 százalékos fizetésemelésre számíthatnak, de ennyivel emelik meg a katonaság és a rendőrség, a szociális szféra alkalmazottainak és a kultúrában dolgozóknak a bérét is.

A nyugdíjasok kapják a legkevesebbet: ők az év végéig 5 ezer dináros egyszeri juttatást kapnak, de 2017. január elsejétől a havi járandóságukat 1,5 és 1,7 százalék közötti összeggel növelik meg.

A miniszterelnök elmondta, hogy az ország jelenleg 240 millió eurós költségvetési többlettel rendelkezik.

A fizetés- és nyugdíjemelésről a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével való tárgyalások után született döntés. A kormányfő elmondta, hogy a nemzetközi pénzintézmény küldöttsége először nem akarta engedélyezni a katonaság és a rendőrség dolgozóinak a fizetésemelést, ezért ezeknek a szektoroknak a béremelését volt a legnehezebb kiharcolnia a kormánynak.

A miniszterelnök elmondta még, hogy a Vasművek magánosítását sikeresen végrehajtották, de még nehezebb feladat vár a kormányra a bori szénbánya magánosítása során.