2024. április 27., szombat

Mindenkinek jut kuka

Jövőre a peremvárosi helyi közösségekben élők is kapnak szemeteskukát, rendeződik a szemételhordás a falvakban is

Hatezer szemeteskukát vásárol a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat még ebben az évben, ennek köszönhetően minden olyan városi háztartásba, ahol még nincs, jut egy-egy kuka, amelybe a kommunális hulladékot gyűjthetik a polgárok. A vállalat tervei szerint jövőre további 16 ezer kuka megvásárlására lesz szükség ahhoz, hogy a peremvárosi helyi közösségekben is rendeződjön a szemételhordás.

Slobodan Milošev, a közvállalat igazgatója azt mondja, a városi határozat módosítására is szükség lesz ahhoz, hogy a peremvárosi helyi közösségekből is elszállíthassák a kommunális hulladékot.

– Nem szeretném név szerint emlegetni a helyi közösségeket és felróni a falvaknak a nemtörődömséget, de ezt megtehetem a saját helyi közösségemmel: Kelebián ugyanis a hulladékot a sárga zsákokba gyűjti most a közvállalat, azonban sokan nem vásárolják meg ezeket, s így az én kelebiai barátaim szemete a saját kelebiai erdőnkben köt ki. Azokban a peremvárosi helyi közösségekben lakók, akiknek nincs erdejük, kidobják a hulladékot a föld végébe, kanálisokba, illegális lerakókat létrehozva ezzel. Ez az oka annak, hogy a város területén nem kevesebb mint 34 illegális szeméttelepünk van. Abban a pillanatban, hogy bevezetnénk a szemételhordást a falvakból is, kukás rendszerben, minden bizonnyal csökkenne az illegális szeméttelepek száma is – mondta a közvállalat vezetője.

Harmincnégy illegális szemétlerakó van a város területén (Fotó: Molnár Edvárd)

Harmincnégy illegális szemétlerakó van a város területén (Fotó: Molnár Edvárd)

Milošev hozzátette, a Regionális Hulladéktároló megnyitását követően is az ő közvállalatuk felel majd a szemétbegyűjtésért. Kiemelte, a tervek szerint a tároló 20 euróért tárolja majd a szilárd kommunális hulladék tonnáját, így számítani lehet arra is, hogy a szemételhordási illeték ára is megnövekszik majd.

– Jelenleg is folyamatban van az illegális szemétlerakók szanálása. A legutóbb az egyik legnagyobb ilyen szeméttelepet távolítottuk el Tavankútról: nem kevesebb mint 245 kamionnyi, összesen 1960 köbméter, 1628 tonna szemetet szállítottunk el csak ebből a faluból – mondta a szanálások kapcsán az igazgató.

A közvállalat igazgatója kérdésünkre, hogy mi a helyzet a hatalmas gondokat okozó csantavéri szemétteleppel, azt mondta, a kérdést a csantavéri Komval vállalatnak kell feltenni. Majd hozzátette, több alkalommal előfordult már, hogy az önkormányzatból érkező utasítást követően a szabadkai köztisztasági vállalat közbeavatkozott a helyszínen, megpróbálta valamennyire rendezni a területet, azonban a csantavéri szeméttelep nem az ő hatáskörük, hangsúlyozta.

A szintén a közvállalat hatáskörébe tartozó városi kutyamenhelyen beszélgetésünk napján 151 kutyáról gondoskodtak. A menhely kapacitása 250 férőhely, az igazgató pedig kiemelte, az elmúlt időszakban fokozott figyelmet fordítanak az örökbe adásra.

– Akármennyire igyekeznénk azon, hogy az összes kóbor állatot befogjuk és eltávolítsuk az utcáról, tízszer ekkora menhely nem lenne elég, ha nem dolgoznánk folyamatosan ezeknek a kutyáknak a szocializációján, vagyis azon, hogy minél többet örökbe is fogadjanak – tette hozzá Milošev.

A menhely kiépítésének második fázisa most is zajlik: épül a macskamenhely, a beteg kutyák és macskák elhelyezésére egy objektum, egy fürdető, egy épület, ahol az ételt készítik majd elő, valamint egy tároló. A beruházás összege tízmillió dinár, amelyet az önkormányzat támogatásával valósít meg a közvállalat.

Folyamatban van az őszi lomtalanítási akció is. A héten befejeződött a falvakban, hétfőtől pedig a városi helyi közösségek számára válik lehetővé a lomtalanítás. Eddig 167 konténernyi hulladékot távolítottak el 13 helyi közösségből.