2024. április 27., szombat

Illegális bevándorlás - Vádat emeltek három szerb embercsempész ellen

Vádat emelt a Bajai Járási Ügyészség minősített embercsempészés miatt három szerb férfi ellen, akik tizenkét migránst akartak Ausztriába csempészni - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.A közlemény szerint egy ismeretlen Szabadkán bízta meg a 23 éves szerb vádlottat az embercsempészéssel, aki bevonta két bűntársát is, egy 24 éves és egy 21 éves szerb férfit. A vádlottak tudták, hogy a migránsok illegálisan lépték át a szerb-magyar határt. A három vádlott egy személyautóval és egy kisbusszal 2016. május 4-én este a tompai határátkelőn érkezett Magyarországra. Másnap hajnalban a 21 éves vádlott Madarason felvett a kisbuszba nyolc szír és négy srí lankai migránst, és el is indultak úgy, hogy előttük haladt a 23 és a 24 éves vádlott a személyautóval, hogy biztosítsák a csempészést. A rendőrjárőrök azonban Baján mindkét járművet megállították, és a vádlottakat, valamint a migránsokat elfogták.

A legfiatalabb vádlott 500 eurót kapott volna, ha a migránsok Ausztriába érnek, a 24 éves férfinak nem ígértek pénzt. A lebukás miatt egyik vádlott sem kapta meg az ígért összeget.

A vádlottak előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást. Az ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja őket, és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint kiutasítást kért a vádlottakkal szemben. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság dönt.