2024. április 27., szombat

Rio futhat a milliárdok után

Lesújtó eredménnyel zárult a nyári olimpia Rio de Janeiro számára. A minap megjelent első, de még mindig nem végleges értékelések lesújtó képet festenek az augusztusban lebonyolított ötkarikás játékok pénzügyi részéről.

A bostoni Smith College szerint a rendezvény akár tízmilliárd dollár veszteséget is okozhatott a brazil nagyvárosnak. Amikor az illetékes bizottság 2009-ben Riót választotta a 2016. évi nyári olimpiai játékok rendezőjének, még szinte mindenki abban bízott, hogy gazdaságilag jól jár az ország, és természetesen a város is.

A brazil gazdaság virágzott, az államkassza is nagyon jól állt. Csakhogy a kormány a következő fél évtizedben elherdálta a temérdek pénzt. Rióban is jelentősen megcsappantak a bevételek, miközben jó néhány beruházásra a tervezettnél sokkal többet költöttek.

A sportminisztérium várakozásai sem valósultak meg. A tárca abban reménykedett, hogy a meghirdetett olimpiai beruházások révén csaknem harmincmilliárd dollár külföldi működő tőke áramlik az országba.

Nem így történt. Sőt alig csordogált valamicske a remélt milliárdokból. Emiatt Riót a nyár elején a központi kormányzat kényszerült kisegíteni költségvetési pénzből. A helyzeten ez sem sokat lendített előre, inkább a csőd felé sodorta a várost.

Az országnak szerencsére nem kell összeomlástól tartania, de örömre sincs oka. Tavaly ugyanis a brazil gazdaság recesszióban vergődött, s az idén sem tud kilábalni a válságból. Mindez arra utal, hogy a majdnem 200 millió lakosú ország 25 éves gazdasági mélypontra zuhant. Ráadásul a költségvetési hiány is óriásira duzzadt, és folyamatosan emelkedik az államadósság. Ha nem kezdik el sürgősen lefaragni, a következő évtized elejére akár meg is duplázódhat a bruttó hazai össztermékhez (GDP-hez) viszonyított aránya.

Nyugtalanító az is, hogy nagyarányú az infláció és a munkanélküliség, miközben a lakosságot továbbra is rendkívül nyugtalanítja egy súlyos korrupciós ügy, amelyben érintett a Petrobras állami olajcég és rengeteg rangos politikai tisztségviselő. A Petrobras-ügy lényege: vezető (kormányzati) politikusok megvesztegetése az olajvállalat pénzével, állami megbízások (főként infrastrukturális beruházások) elnyerése fejében.

Michel Temer államfő az ősz elején megszorításokat hirdetett, hogy kimozdítsa az országot a recesszióból. Erre várhatóan 2017-ben kerülhet sor. A Nemzetközi Valutaalap szerint a brazil gazdaság jövőre fél százalékkal növekedhet, és utána lassan stabilizálódhat.

De nem mindenki ilyen optimista. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) például úgy véli: a mélyrepülés jövőre is folytatódhat Brazíliában, amely ennek ellenére továbbra is a világ tíz legfontosabb gazdasági hatalma közé tartozik.