2024. április 27., szombat
11-ES KORRIDOR

Az újabb határidőre sem készül el

Továbbra is késik a közlekedési folyosó említett szakasza

Tíz napon belül megnyílik a 11-es korridor első negyven kilométeres szakasza – nyilatkozta Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter az N1-es televíziónak.

Megjegyezte, a munkálatok már befejeződtek, annak a két alagútnak az esetében is, amelyek körül előzőleg problémák merültek fel.

A miniszter kifejtette, nem kíván reagálni a Planum cég vádjaira, miszerint nem voltak gondok az említett alagutakkal a Ljig–Preljina szakaszon, s hogy egyeseket az a cél vezérelt, hogy a vállalatot eltávolítsák ebből a projektumból.

Elmondta, rengeteg munkát ölt abba, hogy a munkálatokon szerbiai cégek ne csak dolgozzanak, hanem fő kivitelezők is legyenek egyes infrastrukturális tervezetekben, de az alagutak esetében tagadhatatlan, hogy hibák történtek, hiszen a tervdokumentációk azokra világosan rámutattak.

A tárcavezető arra a kérdésre, hogy miért csak ez év elején kezdték el figyelemmel kísérni az illetékesek a 11-es korridor munkálatait (amelyek mellesleg még 2013-ban megkezdődtek), kifejtette, többször is figyelmeztette az állami útkarbantartó vállalatot, hogy kezdjen hozzá, de ez nem történt meg. Arról azonban beszélt, hogy az adott szakaszon mindent ellenőrizni fognak, a mulasztásokat pedig szankcionálják. Egyrészt azért, hogy az illetékesek feleljenek az esetleges hibákért, másrészt pedig az államnak is látnia kell, hogy a jövőben mit nem szabad megengednie.

Elmondta, a másfél hónapos határidő-túllépés nem súlyos mulasztás, hiszen ez megszokott az ilyen nagyobb infrastrukturális projektumok esetében.

– Ennek ellenére én is úgy vélem, hogy a határidőket tiszteletben kell tartani, hiszen ezek bele vannak foglalva a szerződésbe – emelte ki.

A törvénytelenül felépített épületek legalizálásával kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy elégedetlen az eddigi eredményekkel, hiszen csupán 30 ezer épület esett át az eljáráson. Minden önkormányzatnak havi kvótát kellene teljesítenie, valamint szankciókat is megfogalmazott az államvezetés arra az esetre, ha nem teljesítik az elvárásokat. Elismerte, sok problémát okoz az is, hogy kevés a terepi ellenőr, és a legalizációt is kisszámú alkalmazott végzi, de arra is rámutatott, hogy az állam kész segíteni, határozott időre alkalmaznának annyi embert, hogy a munka gyorsabban haladhasson.