2024. április 19., péntek

Izraeli lap: magas rangú izraeliek szerepelnek a KGB egykori ügynöklistáján

Több száz polgári személy vesztette életét vagy sebesült meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által hátrahagyott aknáktól a Szíria északi részén fekvő, nemrég arab-kurd ellenőrzés alá került Manbídzsban - jelentette szerdán a Human Rights Watch (HRW).

A New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet október 4-9. között vizsgálódott a török határ közelében fekvő településen, s ez idő alatt 69 olyan civil, köztük 19 kiskorú nevét jegyezte fel, akik a város ellenőrzéséért folytatott harcok idején vagy azok után iskolákban, saját otthonukban vagy az utakon aknarobbanás következtében haltak meg.

A HRW szerint nem kizárt, hogy a halottak száma ennél nagyobb, hiszen a szervezet munkatársai nem tudtak minden városrészből és környékbeli faluból adatokat gyűjteni, továbbá kórházi források arról is beszámoltak, hogy több száz embert ápoltak aknarobbanásban szerzett sebesülések miatt.

"Az IÁ elaknásított gyakorlatilag mindent, beleértve - szó szerint - a konyhák mosogatóját is" - mondta Ole Solvang, az HRW szükséghelyzeti helyettes igazgatója.

A jogvédő szervezet az aknarobbanások túlélőivel és az áldozatok családtagjaival is beszélt, akik elmondták, hogy amikor a harcok után visszatértek otthonukba, mindenhol - a folyosókon, az ablakokon, a matracok és a hűtők alatt vagy a tévékészülékekben - aknákra bukkantak. Zakia Haszán például arról számolt be, hogy fia a harcok lezárultát követő napon, augusztus 12-én halt meg a saját ágyában, ahol felrobbant egy akna. Hozzátette: néhány nappal később kijött a rendőrség, és talált egy második aknát is a bejáratnál, egy cipőhalom alatt.

Manbídzs ellenőrzéséért május és augusztus között véres harcok folytak, amelyekből végül az arab és kurd harcosokból álló, az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű mérsékelt lázadócsoport került ki győztesen a dzsihadistákkal szemben.