2024. március 19., kedd

A jogutódlás kérdése még nyitott

Lezajlott a szerb és a szlovén kormány együttes ülése Belgrádban

Szerbia és Szlovénia kapcsolatai mind jobbak, az együttműködés egyre kiemelkedőbb – ez az árucsereforgalomban is megmutatkozik – és a két ország között nincsenek nyitott kérdések, értékelte Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a szerb–szlovén együttes kormányülést követően megtartott sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, az együttes kormányülésen a kabinetek a társadalmi szféra minden egyes szegmensét igyekeztek körbejárni, a hangsúlyt azonban a politikai és a gazdasági kérdésekre helyezték.
A két ország között tavaly 870 millió euró értékben valósult meg árucsereforgalom, idén pedig 12-16 százalékos növekedésre, azaz a bűvös 1 milliárd eurós határ túllépésére számítanak, taglalta Vučić, majd arról számolt be, hogy a Szerbiában működő szlovén vállalatok 25 ezer személyt alkalmaznak. Mint kiderült, a szlovén vállalatok szerbiai beruházásának összértéke 1,2 milliárd euró, a Szlovéniában üzletelő szerbiai vállalatok beruházásának értéke pedig 70 millió euró.
– Pozitív mutatókat jegyzünk a gazdasági növekedés tekintetében. Persze mindig jobbá lehet tenni ezeket a mutatókat, ezen fogunk dolgozni. A két ország kapcsolatait nem terhelik nyitott kérdések, kizárólag a jogutódlás témájában vár néhány kérdés megoldásra. Ebben a témában is sikerült előrelépnünk, ma választ találtunk a Beogradska Banka és a Ljubljanska Banka New York-i fiókintézetének kérdésére – fogalmazott Vučić.
Miro Cerar szlovén kormányfő Szerbia a Balkánon betöltött szerepét méltatta. Szavai szerint Szerbia meghatározó tényező a stabilitás és a béke megőrzésében. Cerar egyetért szerbiai kollégájával, hogy a két ország kapcsolatai kiemelkedőek. A szlovén kormányfő arról biztosította a közvéleményt, hogy Szerbia a jövőben is számíthat országa támogatására az európai integrációs úton. A migrációs válság is téma volt a sajtótájékoztatón. Cerar értékelése szerint az uniós tagállamoknak ebben a témában mindenféleképpen érdemes lenne meghallgatniuk a még nem tagállamok véleményét, hiszen ez hozzájárulhat a probléma hatékony kezeléséhez.