2024. április 27., szombat

Módosították a költségvetést

A temerini községi képviselő-testület üléséről

Az ellenzék és a hatalmi koalíció szócsatája jellemezte a temerini községi képviselő-testület pénteki ülését. Bár Pásztor Róbert, a testület elnöke előzetesen mindössze 4 pontból álló napirendet javasolt, a községi tanács utólagos javaslatára kibővítették azt a Kiépítési- és Területrendezési Szakigazgatóság közvállalat 2016. évi ügyviteli programjának módosításával. A testület viszont nem fogadta el Csorba Béla javaslatát, hogy miután Ágoston Mária, a Lukijan Mušicki Tájékoztatási- és Művelődési Központ egykori, törvénytelenül leváltott igazgatója első fokon megnyerte a pert, a községi képviselő-testület tűzze napirendre az előállt jogi és munkaügyi helyzetről való tájékoztatást. Ugyancsak nem fogadták el Robert Karan napirend-bővítési javaslatát sem, hogy a községi képviselő-testület hozzon határozatot a városi csapvíz mindennemű háztartási használatra való betiltásáról, mivel vegyi összetételében a megengedettnél jóval több arzént tartalmaz, ezért nem alkalmas fogyasztásra.

Miután a testület megerősítette a javasolt napirendet, Milka Jurić, a község 2016. évi költségvetésének módosítására és kiegészítésére terjesztett be kimerítő javaslatot. Ennek értelmében a korábbi költségvetési keretethez viszonyítva a módosítással 11,42 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló költségvetési összeg, ami most a pót forrásokból származó 62 millió dinárral, valamivel több mint egymilliárd dinárra rúg. Ehhez igazitották a költségvetésből finanszírozott intézményeknek és szervezeteknek járó juttatásokat és támogatásokat is. Különösen vonatkozik ez a közműhálózati beruházásokra.

A vita során Robert Karan a költségvetés felosztására módosító indítványokat terjesztett be, amelyek szorosan kapcsolódtak a napirend módosítási javaslatához, vagyis, hogy tiltsák be a csapvíz háztartási fogyasztását. Azt javasolta, hogy az átcsoportosított költségvetési eszközökből vásároljanak lajtos kocsikat, amelyekkel megfelelő minőségű ivóvizet szállíthatnának a lakosság ellátására.

Erre a javaslatra reagált a községi képviselő-testület elnöke, felróva, hogy amikor Karan volt a testület elnöke, ígéretet tett az ivóvíz-ellátás javítására, ám nem tett semmit az ügy érdekében. Ez a megjegyzés olaj volt a tűzre, mivel egymást követték a visszavágások, reprikák. Megtörtént, hogy a felforrósodott helyzet csillapítására az elnök figyelmeztetéseket osztott, majd megvonta a szót a napirendet nem tisztelőtől. A költségvetés módosítására benyújtott javaslatot a testület szavazattöbbséggel elfogadta.

A szünetet követően a képviselők már vita nélkül határoztak a Kiépítési-és Területrendezési Szakigazgatóság Közvállalat 2016. évi ügyviteli programjának módosításáról, Temerin Község Közigazgatási Hivataláról szóló korábbi határozat kiegészítéséről és módosításáról, a helyi önkormányzati rendszerben állandó munkaviszonyban levő foglalkoztatottak 2015. évi maximális létszámáról. Az ülés képviselői kérdések feltételével zárult.