2024. április 26., péntek
EURÓPAI PARLAMENT

Fotókiállítás a forradalom évfordulójára

Fotókiállítás nyílt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából az Európai Néppárt szervezésében kedden az Európai Parlamentben (EP). Az uniós parlament brüsszeli székházának Yehudi Menuhin-termében rendezett kiállítást Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyitotta volna meg, aki azonban végül betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen, beszédét ezért Szájer József, az EP néppárti frakciójának alelnöke olvasta fel.

Kövér László szerint az 1956-os forradalom „hitet, erőt és példát nyújt ma is a nagyvilág minden szabadságszerető közösségének, így az Európai Unió közösségének is, amely – több jel utal erre – a 21. században kénytelen lesz farkasszemet nézni a maga Góliátjával”.

Szerinte az egyik ilyen jel, hogy az EU a világ két legerősebb katonai nagyhatalmának ütközőzónájába kerülve geopolitikai játszmák vesztesévé válhat. A másik, hogy „egy olyan világban, amelyben az erős identitás a politikában és a gazdaságban egyaránt egyre inkább versenyképességi tényezőként tűnik fel, az Európai Unió az identitászavar tüneteit mutatja”. „Egy harmadik jel, hogy az Európai Unió a saját rendjének, közbiztonságának és külső határainak a védelmében bizonytalanságokat mutat, és ezzel elbizonytalanítja a polgárait is, hiszen az európai önvédelem készségének és képességének a csökkenésével az európai polgárok biztonsága és önbecsülése is csökken” – vélekedett.

Mint írta, az Uniónak az előtte álló kihívások sikeres megválaszolása érdekében nem gyengítenie, hanem erősíteni kellene „az erejét adó nemzeti identitásokat”, a tagállamok polgárainak demokratikus akaratnyilvánítását kellene irányadónak tekintenie, valamint szakítania kellene a „valóság fenyegető tényeit figyelmen kívül hagyó politikával és az ennek eszközéül szolgáló, a szólás és gondolkodás szabadságát korlátozó politikailag korrekt beszédmóddal”. „Ha így tesz, az Európai Unió erősebbnek fog bizonyulni minden rá várakozó Góliátnál” – tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

Felszólalásában Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azt hangsúlyozta, hogy fontos emlékezni az 1956-os magyar események ideáira, amelyekért a szabadságharcosok életüket adták. Mint mondta, ennek a forradalomnak az öröksége él mindenkiben, aki a zászlójára tűzte a szabadságot.