2024. április 26., péntek

„Nem fizetünk azért, ami ingyen van!”

Sípszótól, hangosbemondótól és a tömeg elégedetlenségét nyomatékosító felkiáltásoktól volt hangos tegnap délután az egyetemi város
A tüntetők (Ótos András felvétele)

A tüntetők (Ótos András felvétele)

Nincs és nem adok! A költségvetés mindenkié! Ingyenes oktatást! Le a nepotizmussal! Mi tanulunk – ők nyerészkednek! Ezeket és ehhez hasonló üzeneteket skandáltak és tartottak a kezükben transzparenseiken az újvidéki egyetemi városban azok az egyetemisták, akik a Jogtudományi Kar és a Műszaki Tudományok Kara közötti téren gyűltek össze, hogy az általuk igazságtalannak vélt helyzet ellen tüntessenek. Az egyetemistákat belgrádi hallgatói szervezetek is támogatásukról biztosították. Lapunknak adott nyilatkozatában Miran Pogačar, az Újvidéki Egyetemista Mozgalom tagja elmondta, hogy három kulcsfontosságú követeléssel rendelkeznek a hallgatók az egyetem vezetősége és az államvezetőség felé. Követelik a tanulmányokra kirótt olyan további költségek megszüntetését, mint amilyenek például a vizsgabejelentés, a szemeszterhitelesítés, a diplomakiállítás illetékei. A második követelés az egyetemek átlátható működésének szavatolására vonatkozik, a hallgatóknak tudniuk kell, hogyan születnek a döntések és kinek az érdekeit veszik a döntéshozás folyamán figyelembe. A nepotizmus, a kivételezés felszámolása a harmadik követelésük. Nem tudnak belenyugodni abba, hogy egyesek kiváltságokkal rendelkeznek a felvételizés, a vizsgáztatás vagy a tanügyi szolgálat által végzett irat-kiadások során. Szerintük a szerbiai egyetemeken általános jelenséggé vált a nepotizmus, határai egyáltalán nincsenek.

Pogačar beszámolója szerint az Újvidéki Egyetem rektorától azt az információt kapták, hogy bizonyos tartozásokat kell az egyetemnek törlesztenie elmaradt fűtésdíjak miatt, ezért nem lehet megszüntetni a szóban forgó pluszkiadásokat. Az egyetemi hallgatók most azt kérdezik, mekkora lehet ez a tartozás, hiszen számításaik szerint az egyetemisták évente 15 millió eurót fordítanak a különféle illetékek fizetésére. Arra lennének kíváncsiak, meddig tart még az adósságtörlesztés, ha ekkora összeg sem elegendő erre a célra.

A tüntetés során elhangzott, hogy a keddi megmozdulás csak az első volt a sorban, az elégedetlenség hangja hamarosan ki fog terjedni Szerbia többi városára is, a következő tiltakozás minden bizonnyal Belgrádban lesz. Arra biztatták a többi hallgatót, hogy csatlakozzon hozzájuk, senki sincs olyan kiváló anyagi helyzetben szerintük, hogy könnyen megengedheti magának minden kitalált illeték fizetését.

Az egybegyűlt mintegy százfős tömeg felszólította a rektort és a karok vezetőit, hogy fontolják meg a hallgatók követeléseit, a Jogtudományi Kar vezetőitől pedig azt kérdezték, kinek a jogait védik, ha nem hallgatóikét.