2024. április 27., szombat

Rövidített órák az iskolákban

Zentán a távfűtés beindítását csak a hétvégére ígérik – A kórházban a gyermekosztályon és a szülészeten meleg van, másutt „hűvös”

Hideg van, reggelente már tíz fok alatti a hőmérséklet, és nappal is csak néhány fokot emelkedik, a nap sem süt, nyirkos az idő. Ha nem fűtünk, bent 15–18 fokig is lehűl a levegő. Zentán ennek ellenére még mindig nem üzemel a távfűtés, pedig az előírások szerint ha az október 15-e előtti két hétben a napi középhőmérséklet nem haladja meg a 12 fokot, a távfűtést meg kellene kezdeni. Zentán nem az alacsony hőmérsékletet megkérdőjelezve nem indult még be a távfűtés, hanem a szolgáltatás körül vannak gondok.

A gimnázium épületében mindhárom középiskolában rövidített órákat tartanak (Gergely Árpád felvétele)

A gimnázium épületében mindhárom középiskolában rövidített órákat tartanak (Gergely Árpád felvétele)

Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja kérdésünkre elmondta, hogy még mindig tart a rendszer vízzel való feltöltése, és a tervek szerint a hétvégén indul a melegpróba.

– Lépésről lépésre haladunk előre. Egyelőre nem tudom megmondani, hogy pénteken, szombaton vagy vasárnap lesznek-e először melegek a radiátorok. Folyamatban van a cukorgyárban az áram és a gáz visszakapcsoltatása, a hőcserélők átvizsgálása megtörtént, úgyhogy napokon belül lesz fűtés – mondta az illetékes.

A homoki lakótelepen már nagyon fáznak, panaszkodnak a polgárok, ráadásul több oktatási intézményben, valamint a kórházban sem tudják más módon megoldani a fűtést.

A zentai oktatási intézmények igazgatóinak szaktanácsa tegnap ülésezett, és a távfűtés hiánya miatt többek között arról is döntöttek, hogy szerdától a Zentai Gimnáziumban, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában, valamint az Egészségügyi Középiskolában 30 perces órákat tartanak.

Tóth Kornél, a szaktanács soros elnöke elmondta: a gimnázium épületének külső falán 11 fokot mutat a hőmérő, kint is, bent is hideg van, és mivel nem szeretnék, hogy a diákok megfázzanak, rövidített órákat tartanak a héten. A diákokat hazaszállító autóbuszok menetrendjével a rövidített órákat nem tudják összehangolni, ugyanis a járművek Magyarkanizsától Adáig ebben a rendszerben közlekednek, de mivel több időpontban is van járat, a gyerekek mindenképp korábban hazajutnak.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban nincsenek rövidített órák. Csikós Pajor Gizella, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a volt pionírotthonban található részlegükben saját fűtési rendszerrel fűtenek, vagyis a távfűtés hiánya csak a főépületet érinti, de ott légkondicionáló berendezésekkel melegítenek.

Az általános iskola épületei közül egyedül a November 11. iskolában használják a távfűtést, és ott a hideg miatt hétfő óta rövidített órákat tartanak. Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a folyosón 15 Celsius-fok van, a tantermekben pedig 18–19, ezért hétfő óta 35 perces órákat tartanak.

– A szülőket értesítettük a döntésről, hogy tudják, a gyermekeik előbb érnek haza az iskolából. A diákok egyébként nem panaszkodnak, ők többet mozognak, a tanárok, úgy tűnik, jobban fáznak. Arra nincs módunk, hogy minden tanteremben külön hősugárzóval vagy más módon fűtsünk, ugyanis legalább húsz tanteremben tanulnak a gyerekek. Arra kérjük a szülőket, amíg nem lesz távfűtés, ügyeljenek arra, hogy rétegesen öltözzenek a gyerekek. A rövidített órák mindaddig maradnak, amíg nem indul meg a távfűtés. Az iskolaközpont többi épületében nincs gond a fűtéssel, az Emlékiskolában és a Thurzó Lajos épületben gázzal melegítünk, Felsőhegyen szilárd tüzelővel, Tornyoson pedig pellettel.

A Hófehérke óvodának két épületét érinti a távfűtés hiánya, mégpedig a homokon található Bóbitát és a hídnál lévő Szivárvány épületet. Kopasz Ildikó, az intézmény igazgatója elmondta, hogy mindkét épületben villanyradiátorokkal és egyéb hősugárzókkal melegítenek.

– Nem hagyjuk, hogy fázzanak a gyerekek. Minden hősugárzót összeszedtünk, többen még otthonról is hoztunk valamilyen fűtőtestet, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk az óvodásoknak. Reméljük, napokon belül megoldódik ez a probléma, de addig is öltöztessék melegebben a gyerekeket – mondta az igazgató.

A Zentai Közkórházban szintén nincs más mód a melegítésre, csak a távfűtés, ezért már ott is nagyon hiányolják a meleg radiátorokat. Dr. Vasas Mihály, a kórház igazgatója azt mondta, jelenleg a klímaberendezésekkel igyekeznek fűteni.

– A folyosókon találhatók ezek a berendezések, azokat működtetjük, a szobák ajtajai nyitva állnak, és úgy próbálunk melegebbet biztosítani a betegeknek. Amíg nem lesz távfűtés, addig jó lenne, ha melegebb pizsamát hoznának a bennfekvőknek, de nagyon reméljük, hogy ez az állapot már csak pár napig tart. A gyermekosztályon meg a szülészeten biztosan senki sem fázik, ott a távfűtés mellett egyébként is rásegítünk a fűtésre, így most azokat a melegítőtesteket teljesen kihasználjuk.