2024. április 27., szombat

Erősíteni a sportot, összehozni a fiatalokat

Medence, kosárlabdapályák és egy ifjúsági központ létesítése is szerepel a topolyai önkormányzat tanácsnokának terveiben

Milan Janust korábban, mint a topolyai helyi közösség első emberét, többször is megszólaltattunk ügyes-bajos dolgaink kapcsán.

Milan Janus (Benedek Miklós felvétele)

Milan Janus (Benedek Miklós felvétele)

A 2016-os áprilisi önkormányzati választásokon Janus a Szerb Haladó Párt jelöltjeként bejutott a községi vezetőségbe, és június óta az önkormányzat ifjúsági, sportügyi és szabadidős tevékenységekkel megbízott tanácsosa. Milan Janus 1969-ben született Eszéken, az általános és középiskolát Beli Manastirban végezte el, felsőfokú végzettséget a Megatrend Egyetem topolyai Bioélelmiszer-termelői Karán szerzett mint általános mezőgazdasági mérnök; nős, egy tizenkilenc éves lány apja. Elmondása szerint politikával a SZHP megalakulásának évében, 2008-ban kezdett el foglalkozni, a párt topolyai szervezetének alapító tagjaként. 2009-ben bekerült a topolyai helyi közösség tanácsába, majd 2013-ban a tanács elnöke lett, ezt a funkciót 2016-ig töltötte be. Kérdésünkre, hogy miért kezdett el politikával foglalkozni, Janus elmondta:

– Szerettem volna változtatni a körülöttünk lévő dolgokon. Nem az az ember vagyok, aki ül a számítógépe mellett, és folyamatosan kritizálja a másikat, hanem úgy gondoltam, én magam próbálok változtatni, javítani a dolgokon. Úgy érzem, a helyi közösségben eltöltött idő alatt is sokat tettem a városért, a város élhetőbbé tételéért.

A jövőbeli tervekről szólva Janus kitért arra, hogy a sportot szeretnék magasabb szintre emelni, és minél jobb eredményeket elérni. Ezt négy szinten képzelik el: elsősorban a gyermek- és ifjúsági sporttevékenységek fejlesztése, beleértve az iskolai testnevelést is; majd a rekreációs sport fejlesztése; harmadsorban a versenysport fejlesztése; és végül az infrastruktúra fejlesztése a céljuk. Utóbbival kapcsolatban Janus elmondta:

– A legnagyobb horderejű projektünk egy medence kiépítése Topolyán. Célunk és feladatunk, hogy 2018-ig a topolyaiaknak legyen egy szép és működő medencéjük, és a nyári hónapokban a felüdülést itt találják meg, ne kelljen ezért elutazniuk a városból. Ennek helyszíne az egykori Vénusz területe lenne, ám először a már meglévő épületet kell lebontani. Az ötletterv már elkészült, és a bontás elvégzése után, amelynek ez év végéig be kellene fejeződnie, össze kell állítani a szükséges dokumentumokat, és már a tavasszal elkezdhetjük a projekt megvalósítását. Meg kell még említenünk a helybeli gimnázium tornatermét, amivel kapcsolatban elmondhatom, hogy a munkálatok a végéhez közelednek, és a csarnokot hamarosan át is adjuk a rendeltetésének. Emellett természetesen az iskolai pályák, öltözők rendbe hozásán is dolgozni fogunk. A terveink között szerepel két tartánborítású kosárlabdapálya kialakítása, az egyik a már meglévő pálya helyén, a Nikola Tesla Általános Iskola mellett, míg a másik a gimnázium szabadtéri kézilabdapályája helyén kapna helyet.

A sport mellett az ifjúsággal kapcsolatban is igen komoly terveket fogalmazott meg Milan Janus.

– Első és legfontosabb feladatunknak, célunknak egy ifjúsági központ létesítését tartjuk. Ez egy olyan központ lenne, ahol a fiatalok találkozhatnak, tanulhatnak, széles palettával rendelkezne. Az a tervünk, hogy együttműködést alakítsunk ki a hasonló tevékenységet folytató civil szervezetekkel, csoportosulásokkal, nemcsak a községen belül, hanem akár külföldön is. Ezzel azt szeretnénk elkerülni, hogy a fiatalok az „utcán” töltsék a szabadidejüket. A szervezéssel kapcsolatos feladatokkal Ognjen Despotović foglalkozik, aki a SZHP képviselője a községi képviselő-testületben.