2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Kisinyovban és Budapesten kell javítani

A magyar és a szerb labdarúgó-válogatott is második világbajnoki selejtezőjére készül. Szerbia ma este az Írország elleni hazai 2:2 után története során először mérkőzik meg Moldovával, de idegenben, Kisinyovban (Chişinău) is győzelmi szándékkal lép pályára, illetve ugyanez a cél vezérli majd holnap este Magyarországot, amely a Feröeren elért 0:0 után az első fordulóban az Eb-győztes Portugáliát legyőző Svájcot fogadja.

A D csoportban érdekelt szerb válogatott számára kötelező a győzelem az utóbbi 22 tétmeccséből 15-öt elveszítő, ez idő alatt csak Andorrát legyőző Moldova ellen, de az utóbbi évek, évtizedek példái óva intenek a túlzott bizakodástól, hiszen Szerbia – és a jogelődök – a nagycsapatok ellen általában felszívta magát a különféle selejtezősorozatokban, a gyengébbek ellen viszont érthetetlenül sokszor ütötte meg a bokáját. 2007-ben Kazahsztántól és Azerbajdzsántól is 2:1-re kapott ki az akkori nemzeti csapat, ami után le is maradt a 2008-as, osztrák–svájci Eb-ről, 2011-ben Észtország nyert 3:1-re Belgrádban, majd kihúzott egy 1:1-es döntetlent otthon, de Macedónia is legyőzte 1:0-ra Szerbiát, aminek következtében a szerb csapat lemaradt a 2012-es, lengyel–ukrán közös rendezésű kontinenstornáról is. Két évvel ezelőtt az Örményország elleni jereváni 1:1 csak intő előjel volt, ami után nem is sikerült a talpra állás, Szerbia a nyári, franciaországi Eb-t is csak otthonról nézhette. A válogatott játékosai is tisztában vannak azzal, hogy mentálisan sokszor éppen a leggyengébb csapatok ellen nem tudnak kellőképpen felpörögni. Vladimir Stojković, a csapat kapusa szerint a mai esti vendégszereplésen nekik van több veszítenivalójuk: „Őszintén megmondva, egyetlen moldovai játékost sem ismerek, de azt tudom, hogy ezen a meccsen keveset nyerhetünk, viszont annál többet veszíthetünk.” Hasonló véleményt fogalmazott meg Slavoljub Muslin szövetségi kapitány is: „Moldova igazi outsider, nemcsak ebben a csoportban, hanem az egész európai futballban is, de éppen ez lehet a csapda számunkra. Tisztában vagyok ezzel.” A szerb közvélemény győzelmet vár a válogatottól, a szurkolók szeretnének végre egy olyan selejtezősorozatot végigkövetni, amelyben az első néhány forduló után van miért izgulni, remélik, hogy a Moldova elleni mai és az Ausztria elleni keddi összecsapást követően is meglesz még a csapat reális esélye az oroszországi vb-n való részvétel kiharcolására.

A szerb szövetségi kapitány Kisinyovban nem számíthat az eltiltását töltő Nemanja Matićra, a sérülésből lábadozó Slobodan Rajkovićra és a vírusos betegséggel küzdő Aleksandar Ignjovskira sem, ennek ellenére nem panaszkodik, ahogy fogalmazott, akkor is a három pont megszerzéséért lépnének pályára ma este, ha bő egy hónapja történetesen legyőzték volna Írországot.

A svájci sztárok Budapesten

A magyar válogatott számára is rendkívüli fontos a 2. forduló a B jelű selejtezőcsoportban, hiszen ha Svájcot nem győzi le hazai pályán, már a kvalifikációs sorozat kezdetén könnyen kilátástalan helyzetbe kerülhet a biztos vb-részvételt garantáló első, illetve a pótselejtező lehetőségével kecsegtető második hely megszerzése szempontjából. Márpedig az ellenfél komoly csapat, az utóbbi két évtizedben a kontinenstornákat és a világbajnokságokat csak elvétve hagyja ki, a keretében pedig olyan világszerte ismert futballisták kergetik a bőrt, mint a csapatkapitány Stephan Lichtsteiner, a Juventus védője, Granit Xhaka, az Arsenal középpályása, Xherdan Shaqiri, a Stoke City cselgépe, Blerim Džemaili, a Bologna játékosa, Valon Behrami, a Watford középpályájának motorja, Ricardo Rodríguez, a Wolfsburg védője, Nico Elvedi, a Gladbach hátsó alakzatának oszlopa – és akkor még a kapusokról, Yann Sommerről és Roman Bürkiről, a két Borussia, a dortmundi és a mönchengladbachi hálóőréről, illetve a csatársorról, Eren Derdiyokról (Galatasaray), Admir Mehmediről (Leverkusen), Haris Seferovićról (Eintracht) és Breel Embolóról (Schalke) szót sem ejtettünk. Sérülés miatt ugyan kihagyja a budapesti találkozót Johan Djourou (Hamburg), François Moubandje (Toulouse), Fabian Frei (Mainz) és Luca Zuffi (Basel), illetve az eltiltását töltő Xhaka is, de ilyen erős keretből őket is könnyedén pótolhatja Vladimir Petković szövetségi kapitány.

A magyar válogatottban koránt sincs ennyi topbajnokságban edződő futballista, Bernd Storcknak, a szakmai stáb vezetőjének 23-as keretében kilenc olyan játékos található, akik az NB I.-ben szerepelnek, éppen ezért már az is óriási fegyvertény, hogy a 20. helyen tanyázó Magyarország csak négy hellyel van lemaradva Svájc mögött a világranglistán, ahogy megsüvegelendő teljesítmény az is, hogy ugyanúgy a nyári kontinenstorna nyolcaddöntőjében búcsúzott, mint holnap esti riválisa.

Svájc a magyar válogatott harmadik leggyakoribb ellenfelévé válik a Groupama Arénában, hiszen a két együttes 45. alkalommal csap majd össze, ennél többször csak Ausztriával (138-szor) és Csehországgal (47-szer) – illetve jogelődjével, Csehszlovákiával – mérkőzött meg Magyarország, míg Svédország (44) visszacsúszik a képzeletbeli rangsor negyedik helyére.

A múlt Magyarország mellett szól, hiszen a korábbi 44 mérkőzésből harmincszor hagyta el győztesen a pályát, ötször döntetlent játszott, kilencszer pedig kikapott, 127:58-as gólaránnyal büszkélkedhet. Igen ám, de a statisztika csalóka, hiszen az 1990-es és 2000-es években már Svájc volt sikeresebb, az utóbbi húsz-egynéhány évben lejátszott hét összecsapásból csak egy 1998-as barátságos meccset nyert meg a magyar csapat 2:0-ra, két döntetlen mellett pedig négyszer is kikapott – ebben az időszakban két Eb- és két vb-selejtezőt játszottak a riválisok, hazai pályán a magyar csapat mindkétszer döntetlent ért el, idegenben mindkétszer kikapott. A két csapat legutóbb 2002-ben, barátságos keretek között találkozott, az a mérkőzés 2:1-es svájci diadallal ért véget. Hogy mennyire komolyan kell venni Svájcot, arról talán a magyar csapat legrutinosabb játékosának, a középpályás Gera Zoltánnak a szavai tanúskodnak leginkább: „Svájc kiváló csapat, állandó tagja az európai élmezőnynek. Az Eb-n nyújtott teljesítménynél is jobbra lesz szükségünk ahhoz, hogy legyőzzük őket.”

Vb-selejtezők, Európa, 2. forduló, D csoport: Moldova–Szerbia (RTS1), Ausztria–Wales (Sportklub 3, Sport2), Írország–Grúzia, G csoport: Liechtenstein–Albánia, Macedónia–Izrael (Sportklub 1), Olaszország–Spanyolország (Sportklub 2, Sport1), I csoport: Izland–Finnország, Koszovó–Horvátország (HRT2), Törökország–Ukrajna (20.45). Dél-Amerika, 9. forduló: Ecuador–Chile (23.00, Arena Sport 3), Uruguay–Venezuela (1.00, péntek, Arena Sport 1), Paraguay–Kolumbia (1.30, péntek, Arena Sport 4), Brazília–Bolívia (2.45, péntek, Arena Sport 3), Peru–Argentína (4.15, péntek, Arena Sport 1).