2024. április 26., péntek

Új életre kelt versek

Vajdasági körútjuk egyik állomásaként Szabadkán lépett fel lelkes gyermekközönség előtt Csík Mónika és a TáncReakció együttes

A zEtna Kánon a vulkánon – zenei-irodalmi barangolások versközvetítő programsorozatának szabadkai eseményére került sor kedden délután a Szabadkai Városi Könyvtárban. A Rajzoltam egy köpcös kandúrt – Muzsikáló rajzfüzet című műsor során fellépett Csík Mónika és a budapesti TáncReakció együttes, azaz Gál Hedda – ének, Hoppál Mihály – gitár, és Futó Ádám RunnAir – beatbox. Az interaktív műsor folyamán a gyerekek beszélgettek Csík Mónikával, énekeltek az együttessel és rajzoltak is. A TáncReakció zenekar Csík Mónika Miféle zergetoll? című gyermekverseket tartalmazó kötetéből zenésített meg verseket. A fellépés a gyermekhét és az állatok világnapja jegyében zajlott, így a gyerekeknek olyan verseket és dalokat válogattak össze, amelyekben nagyrészt állatok szerepelnek. A műsor után Csík Mónikát kérdeztük a zenekarral való együttműködésről:

– Nagyon szeretem a TáncReakciót és úgy érzem kitűnően tudunk együttműködni. Egymást lelkesítjük az ötleteinkkel és energiáinkkal. Ezek a versek így újjászülettek és tulajdonképpen új életet kezdtek, hiszen a zenével valamelyest megváltoztak. Mindig is nagyon szerettem volna zenei kísérettel fellépni gyerekek előtt, mert ez sokban hozzájárul ahhoz, hogy élvezetesebb, pörgősebb, változatosabb legyen egy-egy ilyen foglalkozás. Egyik nagy vágyam teljesült azzal, hogy a TáncReakció felkeresett a koncertsorozat ötletével és együtt járjuk be Vajdaságot. Háromnapos koncertkörúton veszünk részt, amely során kilenc helyszínen tíz koncertet tartunk. A helyszínek egy része Bánát, illetve olyan bánáti kis települések, ahol ritkán adódik a gyerekeknek lehetőségük arra, hogy író-olvasó találkozón vagy nekik szóló koncerten vegyenek részt. A kiadó ezt hiánypótló tevékenységként képzelte el. Azt látjuk, hogy ezeken a kis településeken, ahol ingerszegényebb is a környezet – ami az irodalmi és a kulturális kínálatot illeti –, nagy örömmel fogadják a fellépésünket. Azt tapasztaljuk, hogy szeretik a gyerekek a műsorunkat. Minden alkalommal szívesen énekelnek, rajzolnak és játszanak velünk. Csantavéren hatszáz tanuló előtt léptünk fel, igazi koncerthangulat alakult ki, de a szabadkai gyerekek is remek közönségünk volt – hallottuk Csík Mónikától, majd pedig az együttes vezetőjét, Hoppál Mihályt kérdeztük a műsor létrejöttéről.

– Az énekesnőnk, Hedda zentai születésű, tulajdonképpen ő a vajdasági kapocs, aki emberi, szakmai, irodalmi kapcsolatokat ápol vajdasági alkotókkal is. Hedda ismertetett meg bennünket Csík Mónika verseivel. Kezünkbe vettük a Miféle zergetoll? című kötetet és annyira megtetszett nekünk, hogy mintegy tíz verset megzenésítettünk. Ebből készítettünk műsort. Kishegyesen bemutattuk a nyár folyamán, és most az őszi turnénkat tartjuk. A zenekar másfél éve létezik, ez egy friss formáció – mondta lapunknak Hoppál Mihály.

A műsor ideje alatt ismert dallamok is felcsendültek, amelyek ráillettek Csík Mónika verseire, így a Tavaszi szél vizet áraszt, egy Bud Spencer főszereplésével készült film zenéje és egy Beatles-zene is.

– Többféleképpen állunk hozzá a megzenésítéshez, vannak képzelt megzenésítéseink is. Elképzeljük, hogy mi lett volna, ha Csík Mónika találkozik Paul McCartney-val. Egyébként azon is gondolkodtunk már, mi lett volna, ha Weöres Sándor találkozik Jimi Hendrixszel. Előszeretettel nyúlunk ismert dallamokhoz, de legfőképp teljesen saját zenével és jobbára kortárs magyar irodalommal foglalkozunk – mondta Hoppál Mihály.