2024. április 17., szerda

Alapos, minden részletre kiterjedő terhesgondozás

Nőgyógyászati ultrahanggal gazdagodott a topolyai egészségház szülészeti-nőgyógyászati részlege

A Vajdasági Nagyberuházási Alapnál való sikeres pályázati eredményként a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti-nőgyógyászati részlegében már egy, az előbbinél korszerűbb color doppler nőgyógyászati ultrahangkészülékkel követik a várandósságokat, diagnosztizálnak. Az új műszer tíz évvel idősebb elődét váltotta funkciójában.

Dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvos az új color doppler nőgyógyászati ultrahangkészülékkel való vizsgálat közben (Szabó Anikó felvétele)

– Végtelenül örülök, hogy az egészségházunk egy ilyen korszerű berendezéssel gazdagodott. Az orvostudomány világviszonylatban állandóan fejlődik, a mi országunkban e fejlődés ütemével nehéz lépést tartani. Viszont ennek a berendezésnek a beszerzése hatalmas lépés a felé, hogy a terhesgondozás minél magasabb színvonalú legyen. Nagyon örülök annak, hogy a topolyai szülészet azzal dicsekedhet, amivel kevés szülészet a környéken, gondolok a nagy központokra is, mégpedig: hogy itt évről évre egyre több kismama szül és évek óta, évről évre növekszik a szülések száma. Egészen biztos vagyok abban, hogy e tekintetben meghatározó egyrészt a nagyon nagy tapasztalattal és tudással rendelkező nőgyógyászok, illetve a szülésznők munkája. Másrészt: az orvostudomány ma már nem működhet igazán jó és fejlett technológia nélkül, ezért szeretnék köszönetet mondani minden személynek és intézménynek, aki részt vett ezen berendezés beszerzésében. Bízom benne, hogy a kismamákra mindez bátorítólag hat, sokan fordulnak majd intézményünkhöz, mely egy ilyen korszerű berendezés birtokában, egy nagyon alapos és minden részletre kiterjedő terhesgondozást nyújt – nyilatkozta lapunknak a topolyai szülészet és nőgyógyászat főnöke, dr. Varga Lívia gyermekgyógyász szakorvos, majd magáról a 4 409 953 dináros támogatásból vásárolt nőgyógyászati ultrahang-berendezésről dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvos árult el részleteket.

– Mindenekelőtt a mostani készülék tíz évvel fiatalabb, mint az előző gép. A korábbi Siemens márkájú gépünk, amelyet szintén a Vajdasági Nagyberuházási Alap támogatásának köszönhetően szerzett be az egészségház, már 3 dimenziós szondával rendelkezett, viszont a szoftver, amely működtette, és a számítógépek processzorai nem voltak olyan erősek, mint ennek az újabb gépnek. Ez a gép nem 3D-s, azonban bővíthető ez az opció esetleg egy szoftverrel és 3D-s szondával. Ezen szerkezetnél sokkal tisztább, világosabb, aprólékosabb a kép. Ami elképzelhetetlen volt az előző gépnél, hogy húszhetes kor előtt szívről nyilatkozzunk, azt már ezzel a géppel koraibb terhességnél is sikerül megnézni. Sokkal nagyobb képet is megtekinteni enged, mint az előző ultrahanggépünk, továbbá jól összeköthető egészségügyi rendszerekkel. A gépen egy beszámoló elkészítése jól megoldható, a mellette lévő számítógépen pedig kinyomtatható. Az ultrahanggép kreálta pdf-eket tároljuk adatként, ultrahangleletként. Amennyiben szükséges, mindezt kinyomtathatjuk, mellékelve képeket, grafikonokat. Wi-Fi-vel ellátott, saját mezőt szór. A gyártó előirányzott egy ingyenes szoftver applikációt android- és Apple-telefonokra – informált a szakorvos, majd kiemelte: az intézményben olyan kezdeményezés él, mely a támogatók figyelmét szeretné felhívni arra, miszerint az ultrahangos műszer még hatékonyabb működtetése értékében szükség mutatkozna az új color doppler nőgyógyászati ultrahangnak új szoftverrel és szondával való felszerelésére. A várandósok aláírásukkal nyomatékosíthatják, hogy támogatják e kezdeményezést.