2024. április 27., szombat

Megdrágulhat a víz

A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat kérelmezte szolgáltatásainak drágítását 4,91 százaléktól 21,53 százalékig. A kérelemről a Városi Tanács hoz majd döntést.

A vállalat vezetősége azt szeretné, ha október elsejétől a tiszta víz ára 4,91 százalékkal drágulna, azaz a víz köbmétere 47 dinár lenne, a szennyvízelvezetés díját 18,11 százalékkal drágítanák, ami így 30 dinárt tenne ki, a szennyvíztisztítást pedig 21,53 százalékkal emelnék meg, ami 35 dinárba kerülne köbméterenként. Az említett árak nem tartalmazzák az áfát.

A tervezett áremelés havi több, mint 50 millió dináros többletbevételt jelentene a vállalatnak: a tiszta víz díjából 22,3 millió, az elvezetés díjából 13,3 millió, a szennyvíztisztítás díjából pedig 15,5 millió dinárral több folyna be. Ebből az összegből a karbantartás megnövekedett költségeit fednék le, mellyel biztosítani tudják majd a vízellátás és szennyvízelvezetés zavartalan működését, áll többek között a Városi Tanácsnak benyújtott beadványban.

Az áremelés hátterében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal a szennyvíztisztító kiépítésének hitelezéséről kötött megállapodás áll. A megállapodás szerint a vállalatnak az év végéig ki kell egyenlítenie az árakat a különböző kategóriákba tartozó fogyasztók között.