2024. április 27., szombat

Putyin sem fogja megváltoztatni a döntést

Milorad Dodik: Nem fogják elnapolni a boszniai Szerb Köztársaság Napjáról szóló referendumot

Kiéleződött a helyzet a régióban a boszniai Szerb Köztársaság Napjáról szóló népszavazás kapcsán, melyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondott, s mellyel kapcsolatban tegnap Sefer Halilović, az egyik korábbi bosnyák háborús parancsnok azt mondta, ha mégis megtartják, nem lesz többé boszniai Szerb Köztársaság. Ezt a kijelentést sokan háborús uszításként értelmezték, a szerb államvezetés pedig arra a megállapításra jutott, hogy valóban léteznek háborús tervek a boszniai szerb entitás megsemmisítésére. Aleksandar Vučić közölte, mindenképpen meg kell őrizni a régió stabilitását.

Milorad Dodik boszniai szerb elnök moszkvai látogatását megelőzően adott nyilatkozatában nyomatékosította, hogy Vlagyimir Putyin sem fogja megváltoztatni a referendumról hozott korábbi döntést.

– Gazdasági kérdések miatt utazok oda, a boszniai Szerb Köztársaság és Oroszország közötti együttműködés miatt, nem a referendum kérdése miatt. Elmondom a véleményem, el fogja mondani Putyin is a saját véleményét, de a népszavazást nem fogjuk elodázni – jelentette ki.

Felszólította a boszniai szerb entitás polgárait, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg a népszavazáson az urnáknál szeptember 25-én. Minden készen áll, a szavazólapok, a választói névjegyzékek is, tette hozzá.