2024. május 10., péntek
TOPOLYAI NAPOK 2016

Hetvenöt topolyai véradó kapott elismerést

A Vöröskereszt topolyai szervezete és a helyi önkormányzat a városnapi rendezvénysorozat keretében emlékplakettek és oklevelek adományozásával fejezte ki elismerését a rendszeres önkéntes véradóknak. A topolyai községben hagyomány, hogy a véradók nemzetközi napja mellett a városnapi rendezvénysorozat keretében, valamit azokban a helyi közösségekben, ahol szerveznek véradási akciókat, a falunapok alkalmával köszöntik a többszörös véradókat.

Ünnepség a Vöröskereszt székházában (Herceg Elizabetta felvétele)

Ünnepség a Vöröskereszt székházában (Herceg Elizabetta felvétele)

A Vöröskereszt topolyai szervezetének székházában, az önkéntes véradók tiszteletére szervezett tegnapi ünnepségen Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének elnöke, dr. Pintér Kabai Andrea transzfúziós szakorvos, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának munkatársa és dr. Varga Lívia, a községi véradási bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket.

-Tradicionális megmozdulásunk alkalmával az 5, 10, 20, 35 és 50 alkalommal vért adott önkéntesek előtt fejezzük ki megbecsülésünket és köszönetünket – fejtette ki Kospenda, aki maga is többszörös véradó. A Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: aki egyszer is vért ad, önkéntes, emberbaráti cselekedetével 3-4 ember életének megmentéséhez járul hozzá. Elmondta, hogy az egészséges férfiak évente négyszer, a nők háromszor adhatnak vért. Ebben az évben szeptemberig 25 új véradót jegyeztek a topolyai községben, de még év végéig több akciójuk lesz, köztük az, amelyiket a 18. életévüket betöltött középiskolások számára szerveznek novemberben. A topolyai község élen jár ebben a humanitárius tevékenységben.

Ezúttal 75 véradó kitüntetésére és megvendégelésére került sor. A Topolyán önkéntesen vért adó személyek közül hárman ötven, hárman harminc, tizenketten pedig húsz alkalommal adtak vért, és ennek elismeréseként vehettek át kitüntetést.

Dr. Pintér Kabai Andrea transzfúziós szakorvos, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának munkatársa a megjelenteket köszöntve elmondta, hogy a vérkészítmények iránti kereslet napról napra nagyobb. Hiába minden orvosi tudás, a személyzet igyekezete, munkája, vér nélkül, a véradók ajándéka nélkül, amit ismeretleneknek ajánlanak fel, sokak számára lehetetlen lenne a gyógyulás. Ő is és dr. Varga Lívia is megköszönték az eddigi adományozást, és arra kérték a véradókat, hogy ezt a humánus emberi tettet népszerűsítsék a fiatalok körében, ezért legközelebbi véradására hívjon magával mindenki egy-egy családtagot, barátot.