2024. április 27., szombat

Az innováció a sikeres gazdaság titka

Az EU aktuális programja a tudományos kutatómunkát köti össze a gazdasági tevékenységgel – Az Újvidéki Egyetemen járt Michael Davenport

A Horizont 2020 elnevezésű európai uniós projektum részleteit mutatták be, és az eddig megvalósított kezdeményezések tapasztalatairól beszéltek az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában megtartott tegnapi tanácskozáson, melynek vendége volt Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az Újvidéki Egyetemmel termékeny együttműködést sikerült megvalósítani az elmúlt évek során. Különösen örülök annak, hogy a Rektorátus épületében vagyunk, ez az épület ugyanis szintén az Európai Unió egyik projektuma keretében épült fel. Semmi akadálya sincs annak, hogy az aktuális pályázatok is hasonló sikereket mutassanak fel – értékelte felszólalásában Davenport.

Mint mondta, a Horizont 2020 program jelentős anyagi eszköztárnak számít.

Az innovációk, az új elképzelések kezdeményezéséről van szó, mely egy fajta alapot szeretne teremteni a leendő kutatómunkához. Olyan kutatásokhoz, amelyek serkenthetik a gazdasági tevékenységet, javíthatják a beruházási légkört. Ehhez az EU egy impozáns költségvetési keretet szabott, mely 80 milliárd eurót jelent – közölte.

Davenport kiemelte, az egészséges gazdaság alapjait a kutatás, a fejlődés és az innovációk képezik. Ez a program azért született meg, hogy lehetővé tegye a kapcsolatot a kutatók és a gazdasági élet képviselői között.

Dr. Dušan Nikolić rektor megállapította: az Újvidéki Egyetem hosszú ideje ismert arról, hogy sikeresen szerepel az uniós pályázatokon, noha az utóbbi egy évben csökkenő tendenciát mutattak a pályázatokon elnyert összegek. A negatív trendet most néhány hónapja sikerült megállítani –mondta –. Az egyetem olyan döntéseket hozott, amelyek szavatolni tudják a projektumok számának növelését.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Úgy döntöttünk, hogy növelni kell a karokon dolgozók tájékozottságát az uniós projektumokról, ezért mostantól körlevelekkel fogunk értesíteni mindenkit az aktuális pályázati lehetőségekről. Emellett egy új központnak a létrehozásában is megállapodtunk, megalapítjuk a Stratégiai és Fejlesztési Tudományok Központját az egyetem keretén belül. Ennek feladata az lesz, hogy meghatározza a pályázatokkal kapcsolatos stratégiai célkitűzéseket, valamint hogy lehetővé tegye az intézmény számára: ne csak partnere, hanem irányítója legyen a projektumoknak – ismertette Nikolić, aki köszönetet mondott az EU-nak az eddigi támogatásokért.

Az uniós projektumokra jelentkezők támogatását mindig is kiemelt fontosságú feladatnak tartotta a tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkárság – emelte ki rövid ismertető jellegű előadásában dr. Svetlana Mihić segédtitkár. Mint közölte, az erre a célra szánt összeg évről évre növekszik. Eddig több mint ezer nemzetközi projektum kivitelezéséhez járult hozzá a tudományos kutatómunka területén.

A tanácskozás a délutáni órákban a korábbi projektumok megvalósítása során szerzett tapasztalatok bemutatásával folytatódott.