2024. április 26., péntek

Megtépázta a gyümölcsösöket a vihar

Hétfőn délután jég is esett Hajdújáráson – Az erős szél faágakat tört le, megrongálta a tetőket és leverte az almatermés egy részét

Almaszedés közben érte a termelőket a hétfő délutáni vihar Hajdújáráson, amely során nagy mennyiségű eső ugyan nem esett, de mogyorónagyságú jég és erős szél kíséretében érkezett. A nyári zivatarra hasonlító vihar leverte a fákról az alma egy részét, kitörte az udvarokban az akácokat, leverte a diótermést, és egyes helyeken a tetőt is megrongálta.

Szabadkán alig esett pár szem eső, de Palicson és Hajdújáráson intenzíven esett hétfőn délután öt óra környékén. A vihar egy sávban érintette Hajdújárást, az egyik utcában ágakat tört és tetőket rongált meg, míg a másikban alig esett az eső.

A szél és a jég a gyümölcsösökben okozta a legnagyobb kárt, de hogy pontosan mekkorát, azt egyelőre nem lehet tudni.

Pintér Károly almatermesztő lapunknak elmondta, a gyümölcsösben a még le nem szüretelt alma nagy része a földre került a hétfői erős szél miatt, de hozzátette, mivel a vihar csak néhány utcát érintett, azt nem tudja, más gyümölcsösökben mekkora kárt okozhatott.

– Annyi bizonyos, hogy a konzumnak szánt alma nagy része a földre került, ami innentől kezdve ipari alma lett, ez azt is jelenti, hogy fele-, sőt harmadannyi pénzért lehet majd értékesíteni – tette hozzá a termelő.

A falu „talántermi” részében volt a legnagyobb vihar, mondják a helyiek, itt borsószem nagyságú és mogyoró nagyságú jég is esett, s tizenöt perc alatt mintegy ötliternyi csapadék hullott. Az erős szél több udvarban megrongálta a górék, melléképületek tetőszerkezetét.

A helyi közösséget nem keresték fel a polgárok a tegnap délelőtt folyamán, ami feltételezhetően azt jelenti, hogy nagyobb kár nem érte a lakosságot. Ezt az információt erősíti meg Sövény Rudolf, a helyi közösség elnöke is, aki hozzáteszi, hogy pontosan mekkora lehet a kár, és pontosan milyen jellegű, egyelőre nem tudni, mert az egyik utcát érintette a vihar, a másikat nem.

– Lehet, hogy vannak a falunak olyan pontjai, ahol több jég volt és erősebb szél. Hozzám még nem érkezett bejelentés, ahogyan a helyi közösséghez sem fordult senki. Nem tudom felbecsülni, mekkora lehet a kár, de tudom, hogy a gyümölcsösöket megtépázta a szél, s éppen a szüret közepén vagyunk – mondta Sövény Rudolf.

Tegnap délelőtt Szabadkán nyárias volt az idő, a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot, délután azonban lehűlt a levegő és zivatar alakult ki. A meteorológusok előrejelzései szerint kisebb zivatarokra ma is lehet számítani, nagyobb mennyiségű eső a hétvégén, szombaton érkezik, s több napon át tartó esőzést és lehűlést is hoz magával.