2024. április 26., péntek
PARALIMPIA

Pap Biankáé a második magyar érem

Az óbecsei Borislava Perić-Ranković ma az aranyéremért játszik

Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka ezüstérmet szerzett 100 méteres hátúszásban a riói paralimpia szombati versenynapján. A Vasas 16 éves, paralimpiai újonc versenyzője idén megnyerte ezt a számot a madeirai Európa-bajnokságon, és miután a délelőtti előfutamokból a második legjobb időeredménnyel került be az esti döntőbe, mindenképpen esélyesnek számított a dobogóra. A rajtja nem sikerült igazán jól, de féltávnál a harmadik helyen fordult az új-zélandi Sophie Pascoe és a brit Alice Tai mögött. A második 50 méteren aztán csapásról csapásra megközelítette brit riválisát, aki a végére el is fáradt, így simán Papé lett a második hely. A győzelmet magabiztosan szerezte meg Pascoe.

„Az edzőmmel ezt a taktikát beszéltük meg, hogy a második ötvenen erősítek bele. Bejött. Nagyon boldog vagyok, hogy első paralimpiámról máris éremmel térhetek haza. Még van jó néhány számom, de már biztos, hogy boldogan utazok majd haza” – mondta a magyar sportoló az MTI-nek. Pap Bianka a magyar küldöttség második érmét nyerte Rióban, miután az erőemelő Tunkel Nándor harmadik lett.
Korábban az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Kézdi Réka negyedik helyen végzett 50 méteres pillangóúszásban, Szabó Nikolett pedig ötödik lett a cselgáncsozók 70 kilós súlycsoportjában. Kézidnek, a Vasas 30 éves sportolójának ez az úszásnem a specialitása, ráadásul a sprinttáv a legerősebb száma, ebben négy éve Londonban hetedik lett, az idei madeirai Eb-n pedig bronzérmet szerzett. Kézdi a délelőtti előfutamokból a második legjobb idővel került az esti döntőbe, és ott is remekül teljesített, de az érem nem jött össze, nyolc századmásodperccel lemaradt róla.

A látássérült Szabó, aki a negyedik paralimpiáján szerepel – korábban kétszer volt harmadik (2004, 2012) –, éremért érkezett Brazíliába is, de ez végül nem jött össze. Egy-egy győzelem és vereség után a bronzmérkőzésen az üzbég Gulrug Rahimova volt az ellenfele. Mindkét sportoló igencsak passzívan kezdett, mégis a magyart intették meg, majd az akciómentes meccsen még egy figyelmeztetést kapott, így a riválisé lett a bronz, ő pedig az ötödik helyen végzett.

Az asztaliteniszezők közül sem Pálos Péternek (11-es kategória), sem Major Endrének (1-es kategória) nem sikerült döntőbe jutnia, így mindketten a bronzéremért játszhatnak kedden. Pálost a belga Florian van Acker, Majort pedig a brit Rob Davies győzte le az elődöntőben.

A szerbiai versenyzők közül Borislava Perić-Ranković és Nada Matić az asztaliteniszezők 4-es kategóriájában bejutott az elődöntőbe. A négy között az óbecsei Perić-Ranković 3:0-ra (11, 4, 5) győzött a brit Sue Gilroy ellen, így ma a Matićot ugyanilyen arányban legyőző (4, 8, 3) kínai Miao Zhang ellen játszik az aranyéremért, közép-európai idő szerint 16.45-kor. Perić-Ranković a negyeddöntőben a torna első kiemeltjét és fő esélyesét, a kínai Ying Zhout győzte le 3:0-ra (7, 4, 10).

A szintén asztaliteniszező Mitar Palikuća az S5-ös kategóriában bejutott az elődöntőbe, miután a nyolc között 3:1-re (4, 6, –8, 5) nyert az egyiptomi Hasszan Tolba ellen. Palikuća a döntőbe jutásért 3:0-ra (8, 10, 5) kikapott a német Valentin Baustól, így ma 15 órától a bronzéremért játszik a norvég Tommy Urhaug ellen.