2024. április 27., szombat

A hollandok segítenének

A tejtermelő szarvasmarhatenyésztés kihívásai címmel tegnap Újvidéken egynapos szemináriumot tartottak
A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A szakmai jellegű tanácskozásra a Holland Királyság belgrádi nagykövetségének mezőgazdasági osztálya és a tartományi mezőgazdasági titkárság közös szervezésében az Újvidéki Egyetem nagytermében került sor. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár ez alkalommal elmondta, hogy a jószágtenyésztés az elmúlt években nálunk alaposan visszafejlődött, és hogy jelenleg a mezőgazdasági termelésnek ez az ágazat mindössze a 35 százalékát adja, ez az arány viszont nagyon kevés. Hozzáfűzte, hogy a tartományi titkárságnak a feladata, hogy segítsen átadni a mi termelőinknek azt a tudást, amit a holland farmerek már elsajátítottak. Tulajdonképpen ezt a célt szolgálta a tegnapi tanácskozás is.

A titkár beszédében hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a mi termelőink szövetkezzenek, tömörüljenek egyesületekbe, valamint annak a szükségszerűségét is, hogy a már meglévő nagyszámú tömörülés közül a termelők kiválasszák azt, ami reprezentatív lesz az egész ágazat számára. Arra szólította fel a tejtermelőket, hogy az állami szervekkel karöltve, együttműködés révén oldják meg a felmerülő problémákat. Különösen a fiatal tejtermelőket ösztönözte arra, hogy társuljanak a fiatal gazdák újonnan megalakult egyesületéhez.

Ami még fontos, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság a következő időszakban anyagi támogatást nyújt a tej- és hústermelőknek feldolgozóüzemek létesítésére. Megtudtuk azt is, hogy a tartományi költségvetés módosítása után a méhészek is számíthatnak plusztámogatásokra.

Szó volt arról is, hogy a Holland Királyság hathatós támogatásával a tejtermelőink számára hamarosan megalakul az edukációs központ.