2024. május 4., szombat

Ha észrevesszük, tépjük ki!

Augusztus és szeptember a legnehezebb időszak azok számára, akik allergiásak a parlagfű pollenjére

Az elmúlt napok esős időjárása ellenére a levegő pollentartalma nagyon magas, ezért az allergiásoknál orrviszketés, orrfolyás, szemviszketés, torokviszketés jelentkezhet, és mindez jól megkínozza őket.

A parlagfű elterjedéséért csakis az ember hibáztatható, a szakértők azt ajánlják, ha parlagfüvet látunk, gyökerestől tépjük ki, nagyobb területeken pedig le kell kaszálni, meg kell akadályozni a virágzását, mert ha magját szétviszi a szél, nagyon nagy területen fog elterjedni. Leggyakrabban gazdátlan földeken, parcellákon látható, itt nő belőle a legtöbb, de az utak mellett, félreeső zugokban, szeméttelepeken, elhagyott udvarokban is megtalálható. Egyetlen egy parlagfű több milliárd pollenmagot képes kibocsátani, a pollenmag pedig több évtized után is csíraképes marad.

A Városi Kertészet Közvállalatban felhívást intéztek a polgárokhoz, amelyben arra kérik őket, kaszálják rendszeresen a tulajdonukban lévő zöld területeket. A Városi Kertészet a város és a peremváros területén rendszeresen irtja a parlagfüvet, a Mezőgazdasági Kar szakemberei pedig folyamatosan vizsgálják, hogy melyek a legkritikusabb gócpontok a város és a peremváros területén. Az ő jelentéseik alapján érkeznek a helyszínre a közvállalat munkásai.

A legnagyobb gondot a magántulajdonban lévő zöld területek jelentik. A napokban erre a problémára mutattak rá Kiszács lakosai – mivel az egyik szomszéd nem tartja rendben a háza melletti parcellát, rengeteg parlagfű nőtt rajta, de a tulajdonost nem tudják megtalálni, így a kertészek nem mehetnek be a szóban forgó földterületre. A Városi Kertészetben elmondták, nagy gondot jelent továbbá az is, hogy az építkezések alkalmával, a feltöltésre használt földet nem ellenőrzik, amelyben a következő évben rengeteg parlagfű kelhet ki.

A napokban kezdődött a parlagfű irtásának a második fázisa a városi és a peremvárosi területeken. A Dnevnik napilapnak a közvállalatban elmondták, hogy még júliusban nekifogtak a parlagfű irtásához. A 9,5 millió négyzetméternyi, kezelendő területből eddig 5 millió négyzetmétert tisztítottak meg. Jelenleg egy 400 000 négyzetméteres területen dolgoznak a Városi Kertészet dolgozói, melynek a legnagyobb része Klisán és Szalajkán van.