2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fővárosi örökrangadó Dunaújvárosban

A Ferencváros és az MTK 262. alkalommal játszik egymás ellen

A nagy Európa-bajnoki hurráoptimizmus és a körúti lelkendezés után kedd este senki sem ünnepelte Budapest forgalmas útjain a magyar válogatott feröeri gól nélküli döntetlenjét. Persze lehet, hogy a gyatra játékkal megszerzett egy pont nagyon sokat jelent majd a világbajnoki selejtezők végelszámolásánál, de az biztos, ettől az eredménytől nem nő meg ugrásszerűen a hétvégi NB I.-es forduló nézőszáma.

Ahhoz, hogy az MLSZ évekkel ezelőtt vizionált nézőszám-emelkedése nem valósult meg, sok minden hozzájárult. Hiába a szép stadionok, ha a csapatok nézhetetlen futballt produkálnak, ha egy Fradi-pálya, amely mindig is oroszlánbarlangnak bizonyult, és csak az volt a kérdés, az első negyedórában egy, kettő vagy három góllal ússza meg az ellenfél, most a Vasas és a Mezőkövesd játszótere. Nem véletlen a két példa: a bajnok az idei négy meccse közül két győzelem mellett egyszer kikapott (2:1-re a Vasastól), egyszer pedig úgy játszott 2:2-t, hogy Nagy Dominik a 84. percben egyenlített a mezőkövesdiek ellen.

A csapat szombaton az MTK ellen vív örökrangadót, a dunaújvárosi mérkőzésen két ferencvárosi biztosan nem játszhat. A válogatott mérkőzését is kihagyó középpályás, Gera Zoltán bordatörés után lábadozik, míg az Eb-t is megjárt szlovák válogatott Stanislav Šestákkal közös megegyezéssel szerződést bontott a klub. A tavaly 30 mérkőzésen tíz gólt szerző és öt asszisztot adó játékos a mostani szezonban nyolc meccsen lépett pályára, és egy gólpassz volt a mérlege. Az MTK-ban viszont akár be is mutatkozhat az egyszeres montenegrói válogatott Danijel Petković, aki két éve még a Chelsea-nél szerepelt próbajátékon, most pedig a Lovćentől három évre a magyar együtteshez szerződött.

A Ferencváros igazi topcsapat, megadjuk nekik a kellő tiszteletet. Idáig számtalan helyzetet dolgoztak ki minden csapat ellen, igaz, ebből elég sokat ki is hagytak. Igyekszünk a lehető legjobban felkészülni a mérkőzésre, megakadályozni, hogy éljenek nagy fegyverükkel, a gyors támadásépítéssel” – nyilatkozta Teodoru Vaszilisz edző.

Ami az örökrangadó örökmérlegét illeti: 1903 óta összesen 261 alkalommal találkoztak egymással a felek, a Fradi enyhe fölényben van 104 győzelmével, amivel szemben az MTK 100 sikert tud felmutatni az 57 döntetlen mellett. Bajnokit eddig egyszer játszottak Budapesten kívül: 2013 tavaszán Győrben a zöld-fehérek 2:0-ra győztek Somalia és Böde Dániel góljaival.

Thomas Doll edző közben váratlan kijelentést tett, a Fradi német edzője úgy fogalmazott a 9. kerületi Kilenc.tv stábjának, hogy ha az ultrák visszatérnének, az európai kupákban is előre tudna lépni a Ferencváros. „A kialakult szituációról még beszélni is nehéz, mert sok érvet és ellenérvet hallottunk megannyi embertől az évek alatt. Így csak azt remélem, hogy egy nap mindenki visszatér, és mindenki boldog lesz. Valóban mindenki számít” – mondta Doll, aki ezzel biztosan nem szerzett jó pontot a főnökeinél.

A listavezető Vasas az idegenben még nyeretlen Paksot fogadja, és minden bizonnyal beveti a Debrecentől megszerzett csatárt, Kulcsár Tamást, akiről edzője azt mondta, új impulzusokat adhat a támadójátéknak. A hat mérkőzés óta veretlen, legutóbbi négy bajnokiját megnyert Haladás Fehérváron játszik, bizakodhatnak is a szombathelyiek, hiszen múlt pénteken egy barátságos mérkőzésen 4:1-re verték a komoly összeállításban játszó Fradit.

Az újoncok közül a Mezőkövesd a Honvédot, a Gyirmót a Diósgyőrt fogadja, míg az Újpest Debrecenbe látogat, ahol kiderül, ért-e valamit a portugál edző, Leonel Pontes nagy kirohanása. Az biztos, hogy az újonnan érkezettek közül Chuka Derick Ogbu nem játszhat, mert porcsérülést szenvedett, így lehet, hogy nem is köt vele szerződést a klub. Bemutatkozhat viszont a 25 éves ukrán támadó, Ivan Bobko, aki szeptember 2-án írt alá.

A 8. forduló programja

Szeptember 10., szombat: Videoton–Haladás (18 óra), Mezőkövesd–Honvéd (18 óra), Gyirmót–Diósgyőr (18 óra), Vasas–Paks (18 óra), Debrecen–Újpest (18 óra), MTK–Ferencváros (20.30).

1. Vasas

7

5

1

1

11:5

16

2. Ferencváros

7

4

2

1

14:7

14

3. Haladás

7

4

2

1

12:7

14

4. Újpest

7

4

1

2

8:5

13

5. Honvéd

7

3

2

2

9:5

11

6. Videoton

7

3

1

3

14:7

10

7. Debrecen

7

2

2

3

9:11

8

8. Diósgyőr

7

2

1

4

9:17

7

9. MTK

7

1

3

3

2:5

6

10. Paks

7

1

3

3

6:10

6

10. Mezőkövesd

7

1

3

3

6:10

6

12. Gyirmót

7

3

4

3:14

3