2024. április 26., péntek

A jótékonyság gyümölcsei

Az idén is adományozhat az, aki ellátogat a Palicsi Szüreti Napokra – A Rotary Club legnagyobb jótékonysági rendezvényére ötezer embert várnak

A Szüreti napok keretében szeptember 17-én és 18-án a Palicsi-tó partján ismét sor kerül a szabadkai Rotary Club hagyományos jótékonysági rendezvényére, A jótékonyság gyümölcsei elnevezéssel.

18. alkalommal szervez jótékonysági akciót a szabadkai szervezet, amelynek keretében a klub tagjai beszerzik, előkészítik, majd elkészítik az ételt és az italokat, amelyeket meg lehet vásárolni a helyszínen, 350 dináros áron. Ez a kupon tartalmazza az étel és egy ital árát is.

– Tavaly több mint tízezer ember látogatott el a Szüreti napokra, és mintegy négyezer adag ételt készítettünk és adtunk el. A bevételt később jótékonysági célra fordítjuk, az idén, ahogyan tavaly is, a bevétel nagy részét a tanulók ösztöndíjazására fordítjuk, középiskolások és egyetemi hallgatók számára egyaránt. A Rotary Club egyébként nyolcadik éve írja ki ezt a pályázatot, szeptember folyamán, bárki pályázhat, aki szabadkai, függetlenül attól, hogy Szabadkán vagy máshol tanul. A bevétel fennmaradó részét aztán iskoláknak, vagy óvodáknak adományozzuk majd, elsősorban fejlesztési projektekre, hogy pontosan ki kapja majd, ezt később, az igények mentén döntjük el – ismertette a jótékonysági rendezvény részleteit Dejan Zvekić, a szabadkai klub elnöke, majd hozzátette:

– Az időjárás-jelentés szerint gyönyörű napsütéses időnk lesz egész szeptemberben, 4000–5000 adag ételt készítünk majd, és nagyon sok látogatóra számítunk. Sajnos tavaly a Szüreti napokat pont abban az időszakban tartottuk, amikor a magyar és a horvát határ is zár alatt volt a menekültválság miatt, ezért egyáltalán nem voltak külföldi látogatóink. Már 120 Magyarországról érkező vendégünk van, lesz közöttük olyan, aki először jár majd Szabadkán és Palicson.

A Rotary Club standja a Szüreti napok keretében a Női strand mellett található majd, ahol a hagyomány szerint hamburger, vagyis pljeskavica és kolbász, illetve üdítők és csapolt sör kapható majd, és a tavalyihoz hasonlóan a Ravel Cukrászdának köszönhetően finomabbnál finomabb desszertek közül lehet majd válogatni. A rendezvény 10 órakor kezdődik és 17 óráig tart, igény szerint, ameddig alapanyag lesz, természetesen tovább is sülnek majd a húsok, és kiszolgálják az adományozni kívánó polgárokat.

Ez a Rotary Club legnagyobb jótékonysági rendezvénye. Az elmúlt három évben 250 ezer eurónyi adományt osztott ki a szabadkai Rotary, és ezzel a legsikeresebb klubnak számít az országban. A tanulók patronálása mellett a Szabadkai Közkórház állandó támogatói.