2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

A Feröer szigeteken kezdődhet meg a magyar vb-menetelés

Debrecenben forr a piac, koreai középpályást igazolt a Fradi, szerb csatár a Videotonban

Nem sokat pihenhettek a magyar futballszurkolók a nyári Európa-bajnokság után, a sikeresnek mondható szereplést követően szeptember elején már a világbajnoki selejtezők kezdődnek. Bernd Storck szövetségi kapitány kérésére a bajnokságot kicsit átszervezték, hogy legyen elég idő a felkészülésre. Nem mintha a Feröer szigetektől annyira meg kellene ijednie egy Eb-nyolcaddöntős válogatottnak, de azért Tórshavnba nem gálameccset játszani járnak az ellenfelek.

Legutóbb 2014. október 14-én járt ott a magyar válogatott, akkor Szalai Ádám góljával csupán 1:0-ra sikerült győzni, de a görögök például elvéreztek, és a finnek, valamint az északírek is kaptak gólt a hazaiaktól.

A legnagyobb nehézséget mégiscsak a műfű okozta, ezt kiküszöbölendő, Storck kapitány egy héten át ezen a borításon tartott edzést és játszatott felkészülési mérkőzést 18, NB I.-ben edződő játékossal, akik közül végül a diósgyőri Bognár István (az ötvenszeres válogatott Bognár György fia) és az újpesti Kálnoki Kis Dávid (az egykori öttusa-világbajnok Kálnoki Kis Attila fia) bekerült az utazó keretbe is. Ahogy a német kapitány fogalmazott, pályafutása során még soha nem dolgozott ilyen fiatal csapattal. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a nagy öregek közül Gera Zoltán sérülés miatt kimaradt, Király Gábor és Juhász Roland pedig visszavonult.

A három hét szünet az NB I.-nek is nagyon jót tehet, a klubok ugyanis az átigazolási időszak hajrájában rendezhetik soraikat. A listavezető Vasastól Könyves Norbert a Debrecenbe igazolt, helyére a Loki átengedte az angyalföldieknek Kulcsár Tamást. Debrecenben egyébként is őrültekháza volt, ami a magyar edzőknek megfelelt, az Leonel Pontesnek nem, az új portugál edző eléggé zokon vette, hogy eddigi három bajnokiján mindössze egy pontot szerzett csapata, ezért azt mondta: „Ha valaki nem szeretne a csapatban játszani, arra nincs szükség. Csak olyan játékos kell, aki itt akar játszani.” Ezt Szima Gábor is megerősítette, hozzátéve, hogy amióta ő a tulajdonos, ennyi átigazolás egyszer sem volt. „És még nincs vége a folyamatnak, szerintem lesz még kellemes meglepetésben részük a drukkereknek, szóval nem hiszem, hogy aggódni kellene.”

Hogy kikkel lehetett gond, azt a lista mutatja: Tisza Tibor az NB II.-es Nyíregyházához, Varga József a Videotonhoz, Kulcsár a Vasashoz, a válogatott balhátvéd, Korhut Mihály pedig az izraeli bajnok Hapoel Beer-Seva együtteséhez igazolt. Helyükre érkezett a már említett Könyvesen kívül a román középpályás, Ioan Filip és a nigériai csatár, Chuka Derick Ogbu.

A Ferencvárosnál sem rózsás a helyzet, hiszen tavaly egy semmilyen bosnyák, idén egy jellegtelen albán klub búcsúztatta a nemzetközi kupából, és most már arra is hiába büszke a teljes vezetőség, hogy bezzeg otthon: Thomas Doll együttese ugyanis csak ikszelt az erősen alsóházi Pakssal és Mezőkövesddel, és otthon kikapott a Vasastól. De edzőválság nincs, új játékos viszont érkezett a Bayer Leverkusen 22 éves dél-koreai támadó középpályása, Rju Szung Vu személyében. De lehet, lesz távozó is: a lengyel Weszlo.com portál úgy tudja, a zentai születésű Nemanja Nikolićot is soraiban tudó Legia megveszi Nagy Dominiket, aki ősszel még kölcsönben a Fradinál marad, télen azonban Varsóba költözik.

A Videoton három játékossal erősített, a már említett Varga József mellett két évre aláírt a török Eskisehirspor 14-szeres bosnyák válogatott középpályása, Anel Hadžić, aki ott volt a 2014-es brazíliai világbajnokságon is. A világot eddig megváltani nem tudó Danko Lazović mellé érkezett még egy szerb válogatott csatár, Marko Šćepović, aki legutóbb a görög Olimpiakosz játékosa volt. A futballszurkolók azonban nem így emlékezhetnek rá: ő volt a Partizan csapatkapitánya 2013 augusztusában, amikor klubját a bolgár Ludogorec kettős vereséggel búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjéből. A belgrádi meccs után a hírhedt Grobari ultracsoport vezetője, Miloš Radisavljević bemászott a pályára, és lehúzta Šćepović karjáról a csapatkapitányi karszalagot. Fehérváron ettől nem kell tartania.