2024. április 27., szombat
KÉZILABDA

A Szegedé a serleg

Magyarkanizsán a mezőny legrangosabb csapata, a Mol-Pick Szeged szerezte meg a hatodik alkalommal megrendezett Kanizsa-kupa nagyserlegét, miután a tegnapi döntőben szoros meccsen legyőzte a másik BL-főtáblást, a fehéroroszországi Breszt csapatát. A különbség nagyobb is lehetett volna, de érdekesség, hogy a szegedeiek ezen a meccsen nem kevesebb, mint hat hétméterest kihagytak. A bronzérmet megérdemelten a tavaly óta látványosan feljavult horvátországi Nexe csapata szerezte meg, amely kisebb meglepetésre könnyedén legyőzte a macedón Metalurg csapatát. Az 5. helyen végül a fővárosi Partizan végzett, amelynek a soraiban Nemanja Živković 10 gólt dobott, s 26 találatával a torna gólkirálya lett. A legjobb kapusnak Ivan Pešićet (Breszt) választották meg, a legjobb játékos pedig a szegediek szlovén irányítója, Skube Stas lett.

– Véleményem szerint az elmúlt hat év alatt nagy előrelépést tettünk a torna színvonalának emelése terén, sportszerű és remek mérkőzéseknek voltunk szemtanúi. A részt vevő klubok és a nézők visszajelzése alapján minden téren sikeres volt a torna, így a vendégek elégedetten távozhattak Magyarkanizsáról. Több csapat már jelezte a részvételi szándékát a jövő évi tornára, amelyet igyekszünk legalább ilyen vagy még magasabb szintre emelni. Szeretném megköszönni a magyarkanizsai és a környékbeli szurkolóknak, hogy szép számmal kilátogattak a mérkőzésekre, és sportszerű szurkolásukkal biztatták a csapatokat. Készülünk a következő nemzetközi versenyünk megrendezésére, amelyet október 3-án tartunk szintén a magyarkanizsai sportcsarnokban. Ez a torna a Tisza-kupa lesz, amelyen Szerbia, Magyarország, Románia és Ukrajna női válogatottja vesz részt – nyilatkozta a torna után Dukai Ferenc fő szervező.

A tornán két mérkőzést rendeztek az utánpótlás-korosztályú csapatok részére, az oromhegyesi Zitzer és a Kanizsa csapatai léptek pályára. Eredmények, lányok: Kanizsa–Zitzer 12:13. Fiúk: Kanizsa I.–Kanizsa II. 15:11.

– E két mérkőzéssel a gyerekek újabb lehetőséget kaptak a játékra és a versenyzésre. A fiúknál 3–5. osztályos, a lányoknál az U11 korosztályú játékosok léptek pályára. A mérkőzéseken a gyerekek nagy lelkesedéssel és sportszerűen játszottak, így elégedett vagyok a játékosok teljesítményével. A klubban szakszerű és szorgalmas munka folyik, hosszú távú tervünk pedig az, hogy a befektetett munka alapján kialakítsunk egy jó utánpótláscsapatot – mondta Urbán Ottó, a Kanizsa Kézilabdaklub edzője.

A serdülő lányok korosztályában egy nemzetközi mérkőzést rendeztek, amelyen a Szeged és a belgrádi Voždovac játszott, s 25:38-as eredmény született. A Szeged csapatában pályára lépett a magyarkanizsai Dukai Anett, aki két gólt lőtt.

A férfitorna eredményei, szombat, A csoport: Nexe–Mol-Pick Szeged 21:24. A végső sorrend: 1. Mol-Pick Szeged 4, 2. Nexe 2, 3. Constanţa 0 pont. B csoport: Breszt–Metalurg 27:21 (12:10). A végső sorrend: 1. Breszt 4, 2. Metalurg 2, 3. Partizan 0 pont. Az 5. helyért: Partizan–Constanţa 35:32. A 3. helyért: Nexe–Metalurg 28:22. Döntő: Mol-Pick Szeged–Breszt 22:20 (11:9). 

Több magyar a csapatban

Néhány nap múlva, szeptember 3-án kezdődik a magyar kézilabda-bajnokság, s többek között erről is faggattuk Marko Krivokapićot, a szegediek zentai születésű másodedzőjét:

– Egy új, hároméves projektumot állítottunk össze, s ennek a kezdetén, az elmúlt pár hónapban nagyon jól dolgoztak a fiúk, úgy látjuk, hogy kiváló csapat állt össze. Most a különböző tornákon teszteljük, milyen szintig jutottunk el. Az elején még biztos nem lesz tökéletes, de lépésről lépésre haladunk majd. Túl sok időnk azért nincsen, mert 25-én a BL is megkezdődik, addigra már optimális szintre kell kerülnünk. Mivel most ebben a ciklusban gondolkodunk, a terv szerint a végére meg kellene előzni a Veszprémet, a BL-ben pedig a négyes döntő a cél. Magasak az elvárások, de meg lehet csinálni.

• Amikor az első meccs jegyzőkönyvét megkaptam, kicsit furcsállottam, hogy csak négy magyar szerepelt a csapat névsorán…

– Most már hét magyar játékost láthatsz a pályán. Idén a legjobb három fiatal magyar játékost Szegedre tudtuk hozni, ami szerintem óriási haditett. A jövőben is ezt a politikát kívánnánk folytatni, de nem egyszerű, mert van előttünk egy Veszprém, többen egyszerűen nem akarnak Szegedre jönni, és olyan is van, akit nem tudunk elhozni. Mindenesetre most több magyar játékos van, mint tavaly.

• Szegeden kész a projektum egy új csarnok felépítésére. Ezzel kapcsolatban milyen hírek vannak?

– Ezt én is nagyon szeretném tudni, mert már nagyon várjuk az építését. Azt gondolom, hogy ez benne van az idei költségvetésben, és csak Budapesten, illetve a kormányon múlik az építkezés.