2024. április 27., szombat

Pétervárad után Veterniken is találtak nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogot

Újvidék környékén Pétervárad után Veterniken is találtak olyan szúnyogokat, amelyek nyugat–nílusi láz-vírussal fertőzöttek. Az egészségügyi dolgozók szerint pánikra nincs ok, hiszen a fertőzés az embereknél zömében tünetmentes, csak elvétve alakulnak ki jellegzetes tünetek.

Vizes helyeken, tócsákban és tavakban, valamint parkokban és erdőkben található a legtöbb szúnyog. Csípésük egyébként is kellemetlen, de ha fertőzöttek, akkor még inkább tartunk tőlük. Szerbiában 2012-ben regisztráltak először nyugat-nílusi láz-vírussal fertőzött rovarokat, azóta az ország minden részén elterjedt.

Milorad Milivojević, Újvidék: „Hallottam a vírusról, és úgy gondolom, hogy nagy veszélyt jelent, ezért komoly intézkedések szükségesek a megfékezésére.”

Újvidéken és a peremvárosi településeken a Ciklonizacija közvállalat márciustól novemberig különböző hatású szerekkel rendszeresen permetezi a szúnyogokat és a lárvákat, mert a fertőzés veszélye a populáció létszámnak kordában tartásával csökkenthető. A szakemberek a nyári hónapokban szúnyogmintákat elemeznek és amennyiben vírussal fertőzött egyedet találnak, azt jelentik az illetékes szerveznek.

Dario Aćimović, mendzser, Ciklonizacija Közvállalat, Újvidék: „Júliusban Újvidéken és a peremvárosi településeken 28 mintát vizsgáltunk meg, nem találtunk fertőzött szúnyogokat, míg augusztus elején Péterváradon kettő esetben, a hónap közepén, 10-e körül pedig Veterniken egy esetben regisztráltunk fertőzést.”

Az esetek többségében tünetmentes a fertőzés, de kivételes esetekben az influenzára és a gyomorvírusra jellemző tünetek jelentkezhetnek, kivételes esetben pedig halált is okozhat. Pánikra nincs ok, csak megfelelően kell védekezni a szúnyogcsípések ellen – mondja a szakorvos.
Dr. Svetlana Ilić, szakorvos, Vajdasági Közegészégügyi Intézet: „Az elmúlt években nem tipikus bőrkiütésekkel is jelentkeztek az emberek, így azokat helyileg kezelték. Amennyiben a lakosság alkalmazza a megelőző védekezési lehetőségeket, nincs ok a pánikra. Ha a betegségre jellemző komolyabb tüneteket észlelnek, fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert akkor felügyelet alá kerül a beteg.”

A háztulajdonosok a helyi közösségekben igényelhetnek szúnyogirtó tablettákat, amit rendszeresen alkalmazniuk kell a kertben és a dísztavakban, mert ezzel hozzájárulnak a rovar-populáció szinten-tartásában és fertőzés veszélyének csökkentésében.