2024. április 27., szombat

Utaztatási támogatások

Az utazó és bentlakó diákok megsegítésére írt ki pályázatot a kishegyesi önkormányzat – Két új kategóriát vezettek be a kedvezményezettek számára

A kishegyesi önkormányzat igyekszik segíteni a családokat, épp ezért már évek óta támogatja a diákok utaztatását, számolt be lapunknak Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje.

A kishegyesi önkormányzat a diákok utazási költségeihez való hozzájárulással segíti a családokat (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi önkormányzat a diákok utazási költségeihez való hozzájárulással segíti a családokat (Lakatos János felvétele)

– Kishegyes község célja, hogy segítse a családokat, ezért a községi tanács augusztus 16-án pályázatot írt ki az általános- és középiskolás diákok utaztatási és egyéb költségeihez való hozzájárulásra, a 2016/2017-es tanévre vonatkozóan. A kishegyesi önkormányzat ily módon próbálja nagy mértékben csökkenteni a diákok utaztatási költségeit, illetve a bentlakó tanulók lakhatási költségeit mind a kollégiumokban, mint a magánlakásokban. A diákokat több kategóriába soroltuk, a legnagyobb támogatást a színkitűnő tanulók és a generáció diákjai kapják, akiknek az önkormányzat teljes mértékben fizeti az utazási költségeit, illetve bentlakás esetében a kollégium teljes árát. A nem kollégista bentlakók 3500 dinár támogatást kapnak – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre, az önkormányzat nem csak az általános- és középiskolásokat támogatja, hanem lehetőségéhez mérten az óvodásokat és az egyetemistákat is.

A tavalyi évhez képest az utaztatási támogatásra kiírt pályázatba két új kategóriát vezettek be, tudtuk meg Bíró Anikótól, a kishegyesi önkormányzat közigazgatási osztályának vezetőjétől.

– Tavaly száz százalékos támogatást kaptak a színkitűnő és a szociális segélyben részesülő diákok, a többi tanuló pedig 20 százalékos támogatást. Ez a rendszer az idén két új kategóriával módosult, a kitűnő tanulók, akiknek 4,50 felett volt az átlaguk a középiskolában, azoknak 40 százalékkal támogatja az útiköltségét az önkormányzat. A másik új kategória az 50 százalékos támogatás, amire azok jogosultak, akik családi pótlékot kapnak – mondta el az osztályvezető, majd arról is beszámolt, hogy a támogatás igényléséhez szükséges űrlapot le lehet tölteni az önkormányzat honlapjáról (www.kishegyes.com), illetve személyesen átvehető a községi közigazgatás 7-es számú tolóablakánál, valamint a helyi irodáknál. Ugyanezeken a helyeken át is lehet adni a teljes dokumentációt, osztotta meg velünk Bíró, majd hozzáfűzte, hogy a kért iratokról (pl. bizonyítvány) nem kell hitelesített fénymásolatot átadni, elég a sima fénymásolat is. Átadáskor viszont be kell mutatni az eredetit is. Az eltérő kategóriákban a kért dokumentáció is eltér, a pályázati kérvényeket pedig augusztus 26-tól szeptember 16-áig lehet átadni, mondta el az osztályvezető. A pályázattal kapcsolatos további információk ugyancsak az önkormányzat honlapján találhatók.