2024. április 27., szombat

A felügyelőség vízi pókot alkalmazna

Újvidék területén összesen 18 uszály, tutaj áll kikötve, de közülük csak kettőnek van engedélye a dunai partszakasz használatára

A közlekedési felügyelőség, úgy tűnik, egyelőre tehetetlen, nyilvános beszerzési pályázatot írtak ki annak érdekében, hogy vízi pókkal elvontathassák a szabálytalanul kikötött tutajokat – írja a Dnevnik napilap. Az utóbbi két-három évben ez már az ötödik közbeszerzési pályázat.

A partközelben lehorgonyzott újvidéki hajókocsmák közül csupán kettőnek van megfelelő iparengedélye. A vízi vendéglátóipari létesítmények többségét nincs mivel eltávolítani. Az illetékes felügyelőség vízi pókot szeretne alkalmazni (Ótos András felvétele)

A partközelben lehorgonyzott újvidéki hajókocsmák közül csupán kettőnek van megfelelő iparengedélye. A vízi vendéglátóipari létesítmények többségét nincs mivel eltávolítani. Az illetékes felügyelőség vízi pókot szeretne alkalmazni (Ótos András felvétele)

– Az uszályokon működő vendéglátóipari létesítmények tulajdonosainak nincs működési engedélyük. A partszakaszon lehorgonyzott vendéglátóipari létesítmények működtetéséhez szükséges engedélyeket minden évben a városi közlekedési hivatalnál kell kérelmezni. Jelenleg 16, tutajon működő étterem és kávézó eltávolítása érdekében folyik eljárás. A vendéglátóipari létesítményeket nem azért működtetik illegálisan, mert drága az illeték, hanem főleg azért, mert a tulajdonosok nem hajlandók betartani az üzemeltetési szabályokat, előírásokat – mondta Siniša Vujinović, a városi közlekedési felügyelőség főfelügyelője.

A tutajokon, uszályokon főleg vendéglátóipari létesítményeket működtetnek, de vannak olyanok is, akik sport- vagy idegenforgalmi célokra használják őket.

– Többször indítottunk szabálysértési eljárást az uszályokon működő vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai ellen, de a pénzbírság kifizetésén túl nem tettek eleget a bírósági döntésnek, amely előírta, hogy maguknak kell eltávolítaniuk a szabálytalanul kikötött tutajokat. Az elmúlt két-három évben négy közbeszerzési pályázatot írtunk ki annak érdekében, hogy vízi pókot alkalmazhassunk. Ez egy olyan vízi jármű, amely a vízi objektumokat képes elvontatni vagy eltolni. Sajnos a pályázatok nem voltak sikeresek, egy vállalat sem jelentkezett. Pedig nagyon egyszerű dolgot akarunk: csak azt szeretnénk, ha jelentkezne egy olyan vállalat, amely rendelkezik egy vízi pókkal, és amely segítene a szabálytalanul kikötött uszályok eltávolításában – mondta Vujinović. Hozzátette: a városi közlekedési hivatal most újabb pályázatot ír ki a szabálytalanul kikötött tutajok eltávolítása érdekében. Olyan tervek is voltak, hogy az önkormányzat vásárol egy vízi pókot, de ettől gyorsan elálltak, miután kiderült, hogy a legolcsóbb is több mint 350.000 euróba kerül.