2024. május 1., szerda

Az államalapító királyunkat ünnepeltük

Magyarkanizsán, Moholon és Törökkanizsán is ünnepséget tartottak Szent István napja alkalmából

Magyarkanizsán a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep vasárnap délutáni programja a községbeli művelődési egyesületek fellépésével kezdődött. A népzenei műsorban föllépett a helybeli Cifraszűr vegyes kórus, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Oromról és az Adorján Művelődési Egyesület. A folytatásban a néptáncos gyermekek foglalták el a színpadot, akik a helybeliek mellett Tóthfaluból, Adorjánról, Völgyesről, Martonosról, Kispiacról, Oromhegyesről és Horgosról érkeztek.

A program folytatásában kihirdették a legszebb kenyér verseny díjazottjait, akik három kategóriában versengtek. A magánszemélyek közül Zsoldos Attila alkotása nyerte el a bizottság tetszését, a civil szervezetek közül az Eupoint, a pékek kategóriájában pedig a Braća 4 pékség kenyérsütő mestere vehette át a serleget.

Fejsztámer Róbert az új kenyérrel (Gergely Árpád felvétele)

Fejsztámer Róbert az új kenyérrel (Gergely Árpád felvétele)

Az új kenyeret a pódiumon megáldották a magyarkanizsai egyházfők, majd Fejsztámer Róbert polgármester két nyelven köszöntötte a polgárokat. Beszélt Szent István érdemeiről, az országépítésről, amelynek az volt a célja, hogy otthont teremtsen a nemzet számára. Egy olyan otthont, amely biztonságot ad, amely megvéd a támadásoktól, s amely a fejlődésre, gyarapodásra is lehetőséget ad. Szólt arról, hogy első királyunk a hagyománytisztelet és a fiatalos lendület ötvözetét képviseli, amit a községi vezetőség is igyekszik alkalmazni a mostani időszakban.

– A kenyér tisztelete pedig egyben mások munkájának tiszteletét is jelenti, ezért fontos, hogy gyermekeink is megtanulják értékelni – mondta egyebek mellett Fejsztámer Róbert.

Az ünnepségen két magyarországi sztárfellépő koncertjét is meghallgathatták az érdeklődők, Tolvai Reni a kora esti órákban lépett föl, Geszti Péter és csapata pedig este szórakoztatta a közönséget. Az ünnepség látványos tűzijátékkal zárult.

A szervező, Magyarkanizsa önkormányzata a rendezvénnyel maradandó élményt nyújtott a helyi és az idelátogató polgároknak.

Moholon két ünnepséget tartottak szombat délelőtt az államalapító magyar király szobránál, a Szent György-templom kertjében. A szentmise előtt a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a moholi plébánia tartotta meg ünnepségét, majd a mise után a községi önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a helyi Novak Radonić Általános Iskola.

Az első rendezvényen Világos Tibor, a VMSZ Ada községi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az Észak-bánáti körzet vezetőjét, Magyarország belgrádi nagykövetségének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a pártoknak, az önkormányzatnak, a civil szervezeteknek és a közintézményeknek a képviselőit. Elmondta, hogy Moholon tíz éve áll Szent István király szobra, amely a legnagyobb a Délvidéken, és lehetővé teszi, hogy a magyarság méltóképpen megünnepelje államalapító királyát. Ezután Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet, amelyben Szent Istvánt, az államalapítót és a szentet méltatta. Kiemelte, hogy Szent István olyan modern uralkodója volt Magyarországnak ezer évvel ezelőtt, akire máig büszkék lehetünk. A rendezvényt az alkalmi művelődési műsor tette ünnepélyesebbé, amelyen Pajor Tímea, Nagy Nikolett és a moholi nyugdíjasok vegyes kórusa énekelt, illetve Hatala Andrea és Hajnal Orsolya szavalt.

A VMSZ képviselői megkoszorúzzák Szent István szobrát (Csincsik Zsolt felvétele)

A VMSZ képviselői megkoszorúzzák Szent István szobrát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták Szent István király szobrát. A belgrádi magyar nagykövetség képviseletében Szerencsés János konzul helyezett el koszorút a szobornál, a VMSZ részéről Pásztor Bálint, Kinka Erzsébet, Fehér László és Patyi Lajos, az MNT nevében Krizsán Vilmos koszorúzott. A Szerb Haladó Párt képviseletében Nikola Lukač, Stanka Mihajlov, Ürményi Ferenc rótta le tiszteletét. A Novak Radonić Általános Iskola részéről Snežana Došić és Orovec Valéria, a Csobolyó ME nevében Bartusz Valéria és Kovács Katalin, a Pro Communitas civil szervezet képviseletében Bálint Ferenc, az Arany Kezek civil szervezet nevében Sinka Irén és Lajkó Mária, a VMDP képviseletében Györe Béla helyezte el a tisztelet virágait. A VMSZ községi szervezete részéről Világos Tibor, Illés Veronika és Tóth Béla koszorúzott.

A koszorúzási ünnepség után Mester Dániel moholi plébános mutatott be ünnepi szentmisét a helyi katolikus templomban.

A második megemlékezésen Szerencsés János konzul mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnep, Szent István király napja, a keresztény államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Ezen a napon Szent István királyra és azokra a magyarokra is emlékezünk, akik elszántan védték a magyar államiságot.

A rendezvényt a Novak Radonić-iskola diákjainak alkalmi művelődési műsora tette ünnepélyesebbé, amelyen szavalattal és énekkel lépett fel Komjáti Róbert, Kiss Anikó, Matkovity Márk és Berec Blanka.

A rendezvény végén az ünneplők megkoszorúzták az államalapító magyar király szobrát. Szerencsés János mellett az adai önkormányzat nevében Zoran Dragin polgármester-helyettes, Urbán Mónika polgármesteri tanácsadó és Tóbiás József, a községi tanács tagja koszorúzott. A könyvár részéről Csonka Áron és Viszmeg Adriána, valamint a VMDK nevében Kalmár Gábor és Komjáti Márta helyezett el koszorút.

Újhelyi Nándor megszegi az új kenyeret (Gergely Árpád felvétele)

Újhelyi Nándor megszegi az új kenyeret (Gergely Árpád felvétele)

Törökkanizsán kenyérszenteléssel és gazdag műsorral köszöntötték az ünnepet. Vasárnap késő délután felvonulással és kézművesvásárral kezdődött a községháza előtti téren kilencedik alkalommal megtartott ünnepség. A helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében a műsorban fellépő kórusok, táncosok, zenészek és a többi részvevő gyalog, fiákeren és lóháton vonult a Tisza partján felállított színpadhoz.

A felvonulás után a Szent György-templomban Sóti János plébános szentmise keretében megáldotta és megszentelte az idei búzából sütött kenyeret. Az ünnepség részvevőit Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd megszegte az új kenyeret. A négybe vágott kenyérből egy-egy negyedet a lovas felvonulóknak, a törökkanizsai ifjúságnak, a Branislav Nušić Könyvtár igazgatójának, az egy hónappal ezelőtt igazgatónak kinevezett Romhányi Gabriellának ajánlott föl. Személyében a könyvtár történetének első magyar ajkú vezetőjét tisztelhetjük. A negyedik szelet kenyeret a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör kapta, amelynek lelkes tagjai gondját viselik a Hagyományok Házának, amelyet anyaországi támogatással a közelmúltban sikerült megvásárolni.

Az ünnepi műsorban felléptek a helybeli Tiszagyöngye csoportjai, az esti program vendég fellépői között pedig bemutatkozott a Deszki Népdalkör, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület Őszirózsa csoportja és a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus.