2024. április 26., péntek

Művészeti installációval a gyermekbántalmazás ellen

Egy tehetséges zentai fiatalember a maga nemében rendhagyó művészeti projektummal szándékozza felhívni a közvélemény figyelmét a gyermekek bántalmazására, a pedofíliára és a gyerekek mind gyakoribb elrablására.

Nagy Abonyi Dávid, művésznevén Davie, egy plakáton kérte fel a zentaiakat, hogy lehetőleg minél több játékbabával járuljanak hozzá művészi installációjának elkészítéséhez.

A szintén ebben a témában futó fotósorozatához a kezdetekben két Barbie babát szándékozott felhasználni. Az egész projektumra azzal a mondattal indítottam el, hogy kétpercenként eltűnik egy gyermek Európában, s az érdeklődőket csatlakozásra buzdítottam, illetve arra, hogy segítsenek a művészeti projektumom megvalósításában – nyilatkozta Davie. Elmondta, hogy elsősorban Barbie, és más játékbabákat igyekszik összeszedni, s kihangsúlyozta, hogy csakis olyan játékokra van szüksége, amelyeket már tulajdonosai nem használnak, mivel hosszabb távra tervez az installációval, s senkinek sem lenne kényelmes az, hogy folyamatosan elkéregeti tőlük a babákat.

A babákat egyébként egyfajta erős szimbólumként igyekszik felhasználni, mert lényegében a gyermekeket bántalmazó, elraboló beteg emberek a kisfiúkat és a kislányokat is játékszerként használják. A művész a Játékszer című installációjához nagyon sok babát szeretne beszerezni, hogy minél nagyobb legyen a hatása, s lényegében ezek beszerzésének menetétől is függ, hogy mikor mutatja be az alkotását. A tárlatot szülővárosában szervezi meg, de a későbbiekben a térség többi településén is be szeretné mutatni – ecsetelte Davie.

A fiatal fotóművésznek Zentán az idén januárban volt az első kiállítása, majd pedig Magyarkanizsán is bemutatta az alkotásait, s remélhetőleg Horvátországban, majd pedig Óbecsén is sikerül kiállítani a képeit.

Davi egyébként 5-6 évesen, nagyszüleinél talált rá egy régi sminkes asztalra, amelyekben régi ruhadarabokat is talált, s akkoriban ez jelentett számára egyfajta menedéket. Ez a sminkes asztal a későbbiekben bábszínházzá alakult át.

– Kiállításmegnyitóimon mindig is azt mondtam, hogy itt indult a művészi pályafutásom – jegyezte meg, s elmesélte, hogy egy időben színházat is csinált. Ahogy viszont az évek múltak, ő is komolyodni kezdett, a kezébe került egy fényképezőgép is, s családi házuk dekorációt kezdte el fotózni, s már akkor erővel és motivációval vágott neki az egésznek. Kamaszkorában elkezdett novellákat és saját színdarabokat írni, az általános iskolában pedig különböző fotóversenyeket is megnyert. A későbbiekben egy komolyabb géppel barátait fotózta, s elkezdett művészi installációk készítésével és performance-művészettel is foglalkozni. Nem is olyan rég a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén díjat nyert a saját rendezésű darabjával is.

– Mindezt a közönségemért és saját boldogságomért csinálom, s nekem ennél nem is kell több – ecsetelte.

A jelenlegi projektuma kapcsán Davie elmesélte azt is, hogy fel szeretné venni a kapcsolatot a közelmúltban brutálisan meggyilkolt Tijana Jurić édesapjával is, s azt szeretné, hogy ő nyissa meg ezt a kiállítást, s meséljen az alapítványáról, s arról, hogy a témát illetően milyen változásokat ért el az országban.

Mindazok a művészetpártoló polgárok, akik babák adományázásával hozzá szeretnének járulni Davie projektumához, a +381/627-743-47-es mobilszámon, vagy pedig az artistdavie@gmail.com e-mail-címen vehetik fel a kapcsolatot az ifjú művésszel.