2024. május 8., szerda

Hatmilliárd euró infrastrukturális projektumokra

Zorana Mihajlović szerint Szerbia közlekedési infrastruktúrája megfelel majd az új idők feltételeinek

Közel hatmilliárd euróba kerül az összes infrastrukturális projektum, amely Szerbia területén zajlik – nyilatkozta tegnap Zorana Mihajlović közlekedési miniszter a Dnevnik napilapnak adott interjújában.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tárcavezető kifejtette, ebben a mandátumában elsődleges célja a tízes korridor befejezése Bulgáriáig és Macedóniáig, amely egyébként már negyven éve várat magára. Hasonlóan, tervei között szerepel az autópálya szakaszának befejezése Čačakig, majd tovább Montenegróig, a tizenegyes korridoron. Emellett további 1100 kilométernyi regionális utat is fel akar újítani, valamint a vasúti infrastruktúrát is, új sínekkel és új vonatokkal.

– Olyan korban élünk, amelyben mások a prioritások, mások a nemzetközi összeköttetések, ezért is van szükségünk az infrastruktúra fejlesztésére, amelyet az EU-val közösen valósítunk meg. A szárazföldi, vasúti és vízi közlekedési projektumaink egyelőre összesen hatmilliárd euróba kerülnek, ez az összeg azonban nőni fog, Szerbia pedig meg fog felelni a huszonegyedik század előírásainak – nyilatkozta a miniszter.

A tárcavezető megjegyezte, Igor Mirović vajdasági kormányfővel is nyitott az együttműködésre, mert véleménye szerint az előző kormányban rendre késve valósították meg a közlekedésügyi tervezeteket, illetve késtek a különböző implementációk alkalmazásával. Állítása szerint az eddigi tartományi infrastrukturális projektumok nagy részét a szerb kormány valósította meg.

– Az épülőfélben levő vasúti hídnak 2013-ban kellett volna elkészülnie, befejezés helyett azonban csak a problémák halmozódtak. Most az egyetlen problémát a munkálatok befejezésében a Duna vízállása jelenti, amely megakadályozza a munkát. Hiszem, hogy jövőre befejeződnek a munkálatok – magyarázta a tárcavezető.