2024. május 1., szerda

Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

A hagyományokhoz híven Magyarkanizsa önkormányzata idén is megrendezte a Szent István-nap és az Újkenyér-ünnep rendezvénysorozatot, mely a város több helyszínén zajlott augusztus 20-án és 21-én. Szombaton 10 órai kezdettel katolikus ünnepi szentmisét tartottak a Szent Őrangyalok-templomban államalapító királyunk tiszteletére, majd a Dobó Tihamér Galériában megnyílt Kenyeres Ivanka gyűjteményes kiállítása vajdasági festők alkotásaiból, Barátaim címmel. A tárlatot Kerekes Sándor, a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagja méltatta megnyitóbeszédében. A rendezvényen fellépet a Tisza menti Tamburazenekar, a Cifraszűr vegyes kórus, valamint Magyarkanizsa testvérvárosának, Kiskunhalasnak a kamarakórusa is. Ezt követően az ünneplő közönség a moziteremben megtekintette az István, a király című rockopera filmes változatát a MaNDA Filmklub támogatásával.

A vasárnap kenyérszenteléssel kezdődött a római katolikus nagytemplomban, ft. Zapletán Géza esperes plébános végezte el a szentmisét követően, majd Jovica Mojsilović pópa is megáldotta az új lisztből sütött kenyeret a pravoszláv templomban tartott ünnepi liturgia során.

Ezek után végtelen hosszú kirakodóvásár, gyermekprogramok, koncertek, bábelőadások és kézműves foglalkozások zajlottak a városháza előtti kis parkban és a főutcán. Közreműködtek a Gyöngyszemeink Gyermekintézmény, az oromi Zengő Tájház és a Tisza Néptáncegyesület, az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Apacuka zenekar és még sokan mások. A déli óráktól bárki elkölthette ebédjét a főtéren, mivel a vendéglátósok bőséges étel- és italkínálatról gondoskodtak.

A kora esti órákban Tolvai Renáta, a 2010-es Megasztár győztese lépett fel, majd az ünnepélyes kenyérszegés, a polgármesteri beszéd és a kenyérosztás következett. Este Geszti Péter nagyszabású koncertjét tekinthették, hallgathatták meg az érdeklődők.