2024. április 27., szombat

Ki tisztítja meg a partot?

Az újvidékiek az utóbbi években egyre gyakrabban járnak kikapcsolódni a Duna parti szabad strandokra, de az idén a magas vízállás miatt az ilyenfajta strandolás nem túl népszerű

A Duna melletti szabad területeken lévő fürdőhelyek egyre szennyezettebbek, és úgy tűnik, senkinek sem áll érdekében megtisztítani őket.

A Duna menti szabad strandokra sokan járnak kikapcsolódni, de a tisztaságért úgy tűnik senki sem felel (Szeli Balázs felvétele)

A Duna menti szabad strandokra sokan járnak kikapcsolódni, de a tisztaságért úgy tűnik senki sem felel (Szeli Balázs felvétele)

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban áradás várható a Duna szerbiai szakaszán, az árhullám pedig általában sok szemetet hoz magával. Ez még nem jelentene akkora gondot, csakhogy Újvidék területén nem tudni, ki a felelős a Duna melletti területek tisztaságáért. A Vajdasági Rádió és Televízió beszámolt arról, hogy az önkormányzat képviselői szerint a Vajdaság Vizei Közvállalat adhatja meg a legjobb válszt erre a kérdésre, a közvállalat közleménye szerint azonban ők nem felelősek a tisztaságért, mert a parttisztítás nem tartozik a hatáskörükbe. A Vode Vojvodine Közvállalat szerint a part tisztítása kommunális probléma, ezért az önkormányzathoz tartozó közvállalatok kötelesek megtisztítani a Duna part menti szakaszát.

A Čistoća közvállalatban hasonló választ adtak: „A part menti területek karbantartása nem tartozik a Köztisztasági Közvállalat munkaprogramjába.”

Nemcsak a part menti területekkel van probléma, hanem a víz minőségével is. Egyre kevesebb helyen mérik a víz szennyezettségét. Naponta csak a Strandon vett mintákat elemzik, a Tiszti strandon, a futaki Vok strandon és a begecsi holtágon pedig csak hetente.

– Az ellenőrzések során begyűjtött vízminták majdnem mindegyike megfelel az egészségügyi előírásoknak, de ettől függetlenül, 80 százalékukban emberi ürüléket találunk, ami fertőzés forrása lehet – mondta a VRT műsorában dr. Emil Živadinović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet orvosa.

A Duna menti szabad fürdőhelyekre a nyár folyamán sokan eljárnak kikapcsolódni, az itt üzemelő kávézók, éttermek tulajdonosai gyakran összefognak, és megtisztítanak egy-egy partszakaszt. A parton működő vendéglátóipari létesítmények azonban az ősz beálltával bezárnak, és akkor a tisztaság fenntartása újra csak a polgári társaságokra, természetvédelmi egyesületekre hárul.