2024. április 27., szombat

Hamarosan becsengetnek

A könyvesboltokba már megérkeztek a tankönyvek, a papírboltokban nagy a nyüzsgés a tanszervásárlás miatt

Még két hét van a tanévkezdésig, s bár a diákok még élvezik a nyári szünetet, a szülők már a közelgő tanévre készülnek. A tankönyveket a szülők több módon is be tudják szerezni. Meg lehet rendelni a teljes tankönyvcsomagot, vagy egyesével is megvásárolhatóak a szükséges könyvek.

A könyvesboltokba megérkeztek a tankönyvek (Fotó: Molnár Edvárd)

A könyvesboltokba megérkeztek a tankönyvek (Fotó: Molnár Edvárd)

Szabadkán a Danilo Kiš könyvesboltban már évek óta lehetőség van mindkettőre, és három részletben való fizetésre is. Mint a boltban megtudtuk, idén a Tankönyvkiadó Intézet tankönyvei időben, már egy hónappal ezelőtt meg is érkeztek, késés és hiány nem volt, egyedül még csak az idegen nyelv oktatásához szükséges könyvek hiányoznak egy másik kiadótól, de 3-4 nap múlva várhatóan ezek is megérkeznek.

Sok szülő próbálja használtan megvenni a könyveket, hogy ezzel is karcsúsítsák a költségeket, bár a feladatgyűjteményekből, amelyben a tanulók aktívan dolgoznak, ragasztanak, kiszíneznek, írásban válaszolnak, mindenképpen újat kell venni. Használt tankönyvek több módon is beszerezhetőek: az ismerős szülők egymás között is cserélhetnek, a Kizur István Általános Iskolában a tanév végén tankönyvvásárt szerveztek, de működik egy Facebook-csoport is, ahol a használt könyveket lehet adni-venni, valamint nemrégen nyílt egy tankönyvesbolt is, ahol az új tankönyvek mellett használt tankönyvek is találhatóak magyar nyelven is.

A papírboltokban már jó ideje tömeg van, a szülők és a gyerekek listával a kezükben tolonganak a sorok között, hogy beszerezzék a szükséges taneszközöket. A tankönyvek korántsem olcsó ára mellett a tanszerek megvásárlásához is elég mélyen kell a pénztárcába nyúlni. Néhány taneszköz árát jegyeztük fel az egyik papírboltban.

A tanszerek megvásárlásához is elég mélyen kell a pénztárcába nyúlni (Fotó: Molnár Edvárd)

A tanszerek megvásárlásához is elég mélyen kell a pénztárcába nyúlni (Fotó: Molnár Edvárd)

Iskolatáskákból nagy a választék, áruk változó, a megfelelő minőségű, átlagos iskolatáska 3300 dinárba kerül. A tolltartókból legtöbben a szétnyithatósat és telepakoltat választják, ezt akciósan most 650 dinárért árulták, egyébként áruk 800–1000 dinár körül mozog. A füzetek ára is a minőségtől függ. A silányabb papírlapokból álló kis formátumú füzetet akár 15 dinárért is megvehetjük, de a szülők tapasztalatból inkább a minőségesebbet veszik meg, ami nem esik szét néhány használat után, ezek ára pedig 90 dinár, a minőséges nagy formátumúak pedig 110–130 dinárba kerülnek. A filcek ára attól függ, hogy vékonyak vagy vastagok, és egy doboz hányféle színt tartalmaz. Ahogy a szülőktől hallottuk a boltban, az iskolák általában a Giotto márkájút kérik, a 12 darabos ebből a fajtából 250 dinárba kerül. A vízfestékek ára 45–250 dinár között alakul, míg a temperáé 170 és 470 dinár között, minőségtől és darabszámtól függően. Zsírkréta is több fajta van, a vékony 12 darabos 169 dinárba kerül, a vastag 12 darabosért pedig 329 dinárt kének. Gyurma 50–100 dinár. A legtöbbek által vásárolt ceruza 33 dinár, hegyező van 15, 75, de 99 dinárért is, törlőgumi is van 15 dináros is, de a minőséges darab 55 dinár. A kisolló 200 dinár, a négy darabos vonalzókészlet 50–100 dinár. Az egyszerű, átlátszó füzetborítóknak 10 dinár darabja a kisméretű füzetekre, 20 dinár a nagyméretűekre.

A papírboltok mellett a bevásárlóközpontok is kínálnak tanszereket, az egyik bevásárlóközpont például külön katalógust készített a tanszereknek, amely katalógusban számost taneszközt kedvezményes áron kínálnak. Például henger alakú tolltartó 300 dinár helyett 150 dinárért kapható, a telepakolt 1500 dinár helyett 900 dinár, iskolatáska 1700 dinár helyett 1000 dinár, de kedvezményes áron kínálják a füzeteket, ceruzákat, vonalzókat, színes ceruzákat, filceket, vízfestéket, gyurmát is. Emellett pedig a kínai üzletek és a piacok is bővelkednek iskolai felszerelésekben.