2024. április 26., péntek

Működik a szenttamási gazdaságfejlesztési iroda

Feladata feltérképezni a helyzetet, és támogatást nyújtani pályázatok írásakor

A szenttamási önkormányzat idén júniusban pályázatot jelentetett meg önkéntes szakkáderek toborzására, akik a helyi Gazdaságfejlesztési Iroda (KLER) révén később aktívan is bekapcsolódnak majd Szenttamás község fejlődésének irányításába. Radivoj Debeljački, az említett iroda koordinátora, a községi tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal, valamint a nemzeti fejlesztési tervekkel megbízott tanácsosa hétfőn megbeszélést tartott a pályázatra jelentkező fiatalokkal, ismertette velük a munkafeltételeket és bemutatta az irodát. A munkajellegű összejövetelen elhangzott, hogy az előttünk álló hónapokban a nyolc magas szakképesítésű munkanélküli fiatal lehetőséget kap ötleteik és tehetségük kibontakoztatására, különféle pályázatok írására, ezen belül is a szakképesítésüknek megfelelő területeken keresztül a helyi gazdaságot támogató projektumok kidolgozására.

A jelenlevőket Neško Čestić polgármester is köszöntötte, aki többek között kiemelte, hogy a községnek nyitnia kell a világ felé, ehhez pedig elengedhetetlen különféle projektumok, pályázatok elindítása, újak írása és az európai pályázatok nyomon követése. Mint mondta, fel kell térképezni és nyilvántartásba venni mindazt, ami a községben jelenleg működik, ideértve a nagy- és kisvállalatokat, vállalkozókat, a bejegyzett gazdaságokat, és minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni kell őket, hogy éljenek a hazai és EU-s a pályázati lehetőségekkel.

Radivoj Debeljački elmondta, a volontőr munkára egy hónnapal ezelőtt kiírt pályázat óriási visszhangot keltett a helyi fiatalok körében, közülük nyolcan közvetlenül is dolgozni fognak az irodában, amely ugyan még 2013-ban megnyílt, de ez ideig nem teljesített a várakozásoknak megfelelően.

‒ Örülök, hogy ilyen sokan felismerték a lehetőséget, hogy az iroda munkáján keresztül tehetnek valamit a településükért, környezetükért, ahol élnek. Különböző képzettségű fiatalok jelentkeztek, akik sokkal szélesebb skálán tudnak majd mozogni, csaknem minden területhez van ugyanis képzett szakemberünk. Úgy kell elképzelni, hogy maga az iroda egy olyan kapocsféle lesz a gazdasági alany és a pályázati folyamat lebonyolítása között, ahol mindenki egyforma esélyekkel pályázhat hazai és külföldi forrásoknál – magyarázta az iroda vezetője. Mint mondta, az első hónapban úgy szervezik meg a mukát, hogy másnaponta négy-négy fiatal váltja egymást az irodában. Először egy komplett adatbázist készítenek mindazokról, akik a község gazdaságának gerincét képezik, továbbá az itt működő egyesületekről és civil szervezetekről. Ezt követően az adatbázisban szereplőkkel közös megbeszélést tartanak, amikor ismertetik velük, hogy saját területükön milyen pályázati lehetőségek vannak, hol és mikor pályázhatnak. A folyamatba bekapcsolódik a Bácska Regionális Ügynökség is, ennek tanácsadói szakszolgálata ugyancsak bármikor igénybe vehető.

‒ Nagyon fontos számunkra, hogy minden gazdasági ágazat, a bejegyzett gazdaságok, továbbá kis- és középvállalkozók idejében értesüljenek a kínálkozó lehetőségekről. A dolgozni akaró fiatalok között van közgazdász, jogász, agrármérnök és több más szakember. Az irodában az lesz a feladatuk, hogy támogassák a hozzánk fordulókat a pályázatírásban, ugyanakkor mindenki a saját szakterületének megfelelően tanáccsal is szolgálhat. Mindehhez pedig megkapják a polgármester és a községi képviselő-testület támogatását – mondta a KLER iroda koordiátora.

Az iroda minden munkanapon 9‒től 14 óráig várja a pályázatok iránt érdeklődőket.