2024. április 27., szombat

Közvita a közterületekről

Az Utcai Zenészek Fesztiválját az idén nem a belvárosban, hanem Pétervárad óvárosában szervezik meg szeptember elején.

Keretében nyilvános beszélgetést tartanak Városi közterület – a felhasználás kultúrája elnevezéssel. A beszélgetést a Hajószínpad (Brod teatar) művelődési ponton tartják meg a péterváradi Suburbium Egyesület szervezésében, szeptember 3-án 10 és 18 óra között. Olyan kiemelkedő, zágrábi, fiumei, ljubljanai, kotori, szarajevói, szkopjei, belgrádi és újvidéki szakemberek lesznek jelen, akik a régió közterületeinek – tereinek, utcáinak stb. lehetőségeit, kihasználhatósági módozatait kutatják. A találkozóval azt szeretnék elérni, hogy a városi közterületeket megfelelő módon definiálják, arra a kérdésre keresik a választ, hogy a „láthatatlan” építészeti hagyatékot miként lehet „láthatóvá” tenni.

A Suburbium Egyesületet az ezredforduló elején alapították a péterváradi városkában, építészeti, művészettörténeti, szociológiai, történelmi, gazdasági, irodalmi, újságírói és fotográfiai tapasztalatokat gyűjtenek a hagyományőrzés, és a polgárok művelődési lehetőségei előrelendítésének céljából.

Az idei fesztivált a Felébresszük a városkát! jelmondat alatt szervezik meg, megálmodói, az Inbox Művészeti Asszociáció tagjai azt szeretnék, ha Pétervárad óvárosa Újvidék belvárosának természetes bővítményévé válna, avagy fordítva: A vár alatt lévő, hangulatos városka jelentené a belváros bejáratát…