2024. április 27., szombat

Litvániában hadgyakorlat kezdődött amerikai és lengyel gépkocsizó alakulatok részvételével

Erős huszár (Strong Hussar) fedőnévvel harcászati hadgyakorlat kezdődött szerdán Litvániában a helyi, valamint amerikai és lengyel gépkocsizó alakulatok részvételével - közölte a litván védelmi minisztérium.

A balti ország középső részén fekvő Gaiziunai lőterén tartott gyakorlaton a három országból mintegy 1300 katona vesz részt.

A manőverek során a katonák védelmi és támadó feladatokat hajtanak végre, illetve gyakorolják a menetelést a csapatösszevonási pontból. A gépkocsizó alakulatok a védelmi műveletekben együttműködnek a páncélozott egységekkel, ez esetben a Litvániában állomásozó amerikai Abrams harckocsikkal - emelte ki közleményében a litván védelmi tárca.

A hadgyakorlat különlegessége, hogy részt vesz rajtuk a litván hadsereg három, sorkatonákból álló százada. Litvánia 2015-ben visszaállította a kötelező sorozást, amelyet 2008-ban megszüntetett. A katonai szolgálatuk végén járó katonák bizonyíthatják a kiképzés során szerzett készségek gyakorlati alkalmazását - áll a közleményben.

A Strong Hussar hadgyakorlat augusztus 26-ig tart.