2024. április 26., péntek

Hétvégén Dužijanca

Idén is gazdag programmal adnak hálát a búzatermésért

Tegnap kezdődtek és vasárnapig tartanak a Dužijanca központi rendezvénysorozatának programjai, amelyekről Marinko Piuković, a Dužijanca – Bunyevác Horvátok Egyesületének igazgatója és Andrija Anišić, az egyesület elnöke számoltak be.

Andrija Anišić, aki egyben a kéri templom plébánosa is, az aratóünnepség történelmi hátteréről beszélt. Mint mondta, a Dužijanca hálaadás Istennek és köszönet az embernek munkájáért, erőfeszítéséért.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Meggyőződésem, hogy az ünnepnek ez a két aspektusa megmaradt a korai családi körben tartott ünnepségektől a mai napig, amikor ezt az egyesület védőszárnyai alatt tartjuk – mondta. Hozzátette, a Dužijancát hosszú ideig családi körben ünnepelték, hogy pontosan mennyi ideig, arról pontos feljegyzések nincsenek, de biztosan hosszabb ideig, mint amennyi ideje szervezett Dužijanca van Szabadkán, ez pedig idén a 106.

Ami a jövőt illeti, biztos vagyok benne, hogy ha nem is lesz lehetőségünk ilyen módon megszervezni, a hálaadó szentmise biztosan megmarad, tehát a Dužijanca is létezni fog, amíg élnek itt emberek, akik templomba járnak – tette hozzá.

Az idén egy újítást vezettek be a szervezők, a város központjában egy négynyelvű óriásplakátot helyeztek el, amelyen horvátul, szerbül, magyarul és angolul népszerűsítik a rendezvényt, ezzel is igyekezve hozzájárulni a város idegenforgalmának fellendítéséhez. A jövőben különféle promóciós anyagok készítését is tervezik, amelyek felhívják a turisták figyelmét a Dužijancára.

Kiemelte, a Dužijanca mottója, Hálaadás Istennek és köszönet az embernek, mert a földművesek azok, akik leggyakrabban az égre emelik tekintetüket, hiszen termésük az időjárástól függ.

Ami a rendezvénysorozat programjait illeti, az már tegnap este elkezdődött a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központban egy kiállítással, amelyen a tavalyi szentkúti művésztelepen született alkotások tekinthetők meg, ma este 19 órától pedig ugyanott irodalmi est lesz, amelynek keretében Bela Gabrićra és Milan Arsićra emlékeznek.

(Fotó: Bajtai Kornél)

(Fotó: Bajtai Kornél)

Pénteken 19 órakor a város főterén tamburazenekarok estje, a legszebb aratópár bemutatása és kísérőik kiválasztása lesz, illetve ekkor osztják ki a legszebb kirakatokért odaítélendő díjakat.

Az idei aratópárt Ninoslav Radak és Nataša Vojnić Tunić alkotják. A felállított színpadon 20 további pár fog felvonulni, hagyományos bunyevác öltözékben, a zsűri közülük választja ki azt a három párt, akik az aratópár kísérői lesznek az ünnepi felvonuláson – mondta el Marinko Piuković. Ekkor hirdetik ki a legszebb kirakatot is, ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan az idén is több üzlet szállt versenybe olymódon, hogy kirakataikat a Dužijanca és az aratás szellemében rendezték be. Ezt követően tamburazenekarok váltják egymást a színpadon.

Szombaton 18 órakor kezdődik az ünnepi vecsernye az Avillai Szent Teréz Székesegyházban, ezt követi az arató szobrának és Blaško Rajić emlékművének megkoszorúzása, majd este nyolc órakor az aratók közgyűlése és folklórcsoportok fellépése lesz.

A központi ünnepség vasárnap reggel 9 órakor kezdődik, amikor az ünneplő sereg, élén az aratópárral, a Szent Rókus templomtól a székesegyházig vonul, ünnepi menetben, ahol 10 órától Antun Škvorčević požegai püspök szolgáltat szentmisét. Ezt követően a menet a főtérre vonul, ahol az aratópár átadja az új kenyeret a polgármesternek. Az ő beszédét követi a nagy kóló a főtéren, amelybe minden látogató bekapcsolódhat – részletezte Piuković.