2024. április 26., péntek

Gyümölcsösök, villanyvezetékek, utak látták kárát a viharnak (VIDEÓ)

Több tízmillió dináros károk községenként Nyugat- és Délnyugat-Szerbiában

Szerda este és csütörtökre virradó éjjel heves esőzés sújtotta Szerbia nyugati és délnyugati tájait, sok helyütt jég is hullott. Utak, gyümölcsösök, zöldség- és növénykultúrák, villanyhálózatok mentek tönkre a viharban. Az illetékesek hozzáláttak a kár felbecsüléséhez. Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a legnagyobb pusztítást a mačvai körzetben, továbbá Užice, Požega, Kosjerić térségében tette az ítéletidő.

– A mačvai körzetben Vladimirci és Koceljeva területén az erős szél, eső és jégeső 15 ezer fogyasztót hagyott villanyáram nélkül az este folyamán. Éjfél körül azonban sikerült normalizálni az ellátást. Krupanj, Mali Zvornik és Ljubovija térségében is nagy mennyiségű csapadék hullott – ismertette a részleteket Marić.

Bajina Bašta községben ötszáz fogyasztó maradt áram nélkül, a meghibásodás itt valamivel komolyabb volt, így napközben is tartott a károk elhárítása. Kosjerićben a veteményes kertek is tönkre mentek, de ott is gond volt a vezetékekkel és több mint 300 háztartás maradt áram nélkül.

– Ami Požegát illeti, óriási mennyiségű csapadék hullott, harminc liter négyzetméterenként. A jég itt is károkat okozott a földműveseknek és konyhakertészeknek, de a gépjárműveken, házakon, tetőkön is keletkeztek károk, elöntötte a víz a pincehelyiségeket – sorolta Marić.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésének köszönhetően a rendkívüli helyzetekkel megbízott stáb készen állt az ítéletidőre, így gyorsan be tudtak avatkozni azokon a helyeken, ahol arra szükség mutatkozott. A vezető szerint a következő napokban tudják majd megmondani, mekkora károk keletkeztek, amikor mindenütt elvégzik a felbecsülést.

Milijan Stojanić kosjerići polgármester közölte, hogy az idén május óta ez már az ötödik árvíz volt a község területén. Maga is arról számolt be, hogy a málnásokban, gyümölcsösökben nagyok a károk és egyes útszakaszok is meghibásodtak. Málnatermésre jövőre ne számítson senki – tette hozzá. Még az előző árvizek okozta károkat sem sikerült szanálni, jelentette ki, az újabb ítéletidő ezért csak tovább nehezített a helyzeten. A szerb kormány, mint közölte, megfelelő számú munkagép és munkás kiküldéséről hozott döntést annak érdekében, hogy mielőbb rendet tegyenek Kosjerićen. A polgármester elmondása szerint az úthálózaton keletkezett károk elhárítása céljára már 25 millió dinárt fordított a község az előző árvizeket követően, ezért szeretné, ha most legalább ennyivel segíteni tudna az állam is az utak rendezésében.

Požegán már nyilvánosságra hozták az előzetes kárfelbecslési adatokat, ezeket Dragan Petronijević, az önkormányzat tisztségviselője közölte. Beszámolója szerint mintegy 21 millió dináros kár érte a mezőgazdaságot, 11 milliós kár keletkezett a különböző épületeken, további 14 milliós pedig az infrastruktúrán. A terepszemlét követően közlik majd a végleges becsléseket. Petronijević közölte, a község területén több helyütt is dió nagyságú jég hullott, viharos erejű széllökések kísérték a csapadékot és jégesőt. A város központját sem kímélte az eső, a lakóházak pincéit elárasztotta a víz, számolt be az önkormányzat képviselője.