2024. április 26., péntek

Marad a több oszlopra támaszkodó külpolitika

Vučić azt ígérte, a kormány a jövőben sem feledkezik meg a nemzeti kisebbségekről

A Szerbiai Képviselőházban a képviselők lassan két órája hallgatják Aleksandar Vučić kormányalakító expozéját. A kormányalakító az elmúlt fél órában Szerbia külpolitikai kapcsolatairól, a biztonsági kihívásokról, az ország biztonsági rendszerének modernizálásáról, a nemzeti kisebbségekről és a Belgrád–Pristina párbeszédről értekezett.

Szavai szerint a most alakuló köztársasági kormány az eddigiekhez hasonló jó kapcsolatokat kíván ápolni úgy az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal, mint Oroszországgal, Kínával, az arab államokkal, vagy a világ bármelyik másik országával. A szerb külpolitikai célja a jövőben is az lesz, hogy minél jobb pozíciót szerezzen Szerbiának a nemzetközi színtéren. Mint rámutatott, értékelése szerint a több oszlopra támaszkodó szerb külpolitika nem akadályozza az ország uniós integrációját. A jószomszédi viszonyok ápolására és a nyitott kérdések megoldására különösen nagy hangsúlyt kíván fektetni a köztársasági hatalom, emelte ki Vučić.

Szerbia a jövőben mindenféleképpen fokozni kívánja az együttműködést az Eurázsiai Gazdasági Unióval, elsősorban a Szerbiában gyártott Fiat gépjárműveket, valamint sajtot és egyéb tejtermékeket terveznek először Oroszországba, majd onnan az eurázsiai unió többi országába szállítani. A Kínával ápolt barátság és az ennek mentén megkezdett gazdasági együttműködés sokat jelent Szerbia számára, mondta Vučić, majd beszámolt róla: a kormány azon fog lenni, hogy az infrastrukturális projektumok és a smederevó Acélművek mellett más téren is együttműködés szülessen Kínával, azaz kínai vállalatokkal. Szavai szerint esély van a Bori Szénbánya, a Petrohemija és a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér eladására kínai vállalatoknak. A kormány következő összetétele az USA-val is elmélyítené úgy a politikai, mint a gazdasági kapcsolatokat.

A kormányalakító értékelése szerint Szerbia, a régió, Európa és a világ hatalmas biztonsági kihívásokkal szembesül. Éppen emiatt a következő időszakban újabb beruházásokkal kívánják erősíteni és korszerűsíteni a szerbiai védelmi rendszert. Évről-évre növelni fogják az erre a területre előirányzott költségvetési eszközöket, valamint hamarosan meghozzák a védelmi rendszer fejlesztésének középtávú, a 2016-2020 időszakot felölelő tervét. Összesen tizennégy kulcsfontosságú projektum van a védelmi rendszer fejlesztésére, áll az expozéban.

Ami pedig a Belgrád–Pristina párbeszédet illeti, Vučić ennek folytatásáról biztosította hallgatóságát. Szavai szerint nem egyszerű folyamatról van szó, főleg azért nem, mert a pristinai fél mindent megtesz a párbeszéd akadályozásának érdekében, viszont a szerb és az albán nép mindig egymással, vagy egymás mellett fog élni, ezért a dialógusnak nincsen alternatívája, húzta alá Vučić, aki államférfiúi karrierje során sokadszorra kiemelte: a szerbség és értékeinek megőrzésében a Szerb Pravoszláv Egyház játszik kulcsfontosságú szerepet. Azt is aláhúzta, Szerbia a jövőben sem ismeri el Koszovó államiságát.

A folytatásban a Szerbiában élő nemzeti kisebbségekre tért ki a kormányalakító, ígéretet téve arra, hogy a következő mandátumban is azon lesz, hogy a kisebbségek megkapjanak minden segítséget nemzeti identitásuk megőrzéséhez. Mint kifejtette, szeretné, ha minden nemzeti kisebbség képviselője jól érezné magát hazájában, Szerbiában.