2024. május 4., szombat

Még évekig eltarthat a helyreállítás

Kívülről nézve már teljesen épnek tűnik a krasznahorkai vár épülete, de bent még rengeteg munkát kell elvégezni

Kívülről nézve már teljesen épnek tűnik az épület, de bent még rengeteg munkát kell elvégezni a krasznahorkai várban, így az a szakemberek becslései szerint leghamarabb 2020-ban nyithatja majd meg újra a kapuit a látogatók előtt. Amíg a vár zárva van, a helyi önkormányzat és a falu vállalkozói is veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

Viktor Jasaň, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója úgy fogalmazott, a 2012-ben történt tűzeset után elhamarkodott kijelentéseket tett az akkori kormány, amikor azt mondták, fél év alatt fel lehet újítani a leégett várat. „A tető elkészült, a korszerű villámhárítók is, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy a várat újra megnyissuk a látogatók előtt. Már a tető rekonstrukciója során is akadályokba ütköztünk. Méregdrágán és lassan végezték el a munkát. A végén kiderült, hogy rosszul is, ezért le kellett szedni és át kellett alakítani a tetőt” – mondta a sajtótájékoztatón Viktor Jasaň. Nemcsak a megégett falakat és a vakolatot kell helyreállítani, hanem az épület összes villany-, víz- és kommunikációs vezetékét is ki kell cserélni, sőt a padlóburkolatot, a meggyengült vaskonstrukciót is fel kell újítani. „A projektum ivókutak, kilátóteraszok kialakítását is tartalmazza” – magyarázta Peter Kucharovič építészmérnök, akinek a tervei alapján zajlik a rekonstrukció.  Kucharovič elárulta, a vállalkozók is hozzájárulnak a turisztikai látványosság új arculatának kialakításához, mégpedig úgy, hogy a várdomb alján lévő büféket és épületeket saját költségükön újíttatják fel.

Az átadás még messze van, ráadásul az sincs kizárva, hogy a most kitűzött határidőt is kitolják. Amíg a vár zárva van, a helyi önkormányzat és a falu vállalkozói is veszteséget kénytelenek elkönyvelni. „Nem járnak a buszok, nincsenek turisták, ezáltal a vár melletti parkolók és a büfék is üresek. A falu önkormányzatának ez évi 35 ezer eurós veszteséget jelent, nem beszélve az itteni vállalkozók bevételkieséséről” – nyilatkozta lapunknak Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere.

A krasznahorkai vár 2012. március 10-én, a parlamenti választások napján égett le. A tűzoltásban és a mentésben a hadsereg is részt vett. A hat órán át tomboló tűz csaknem nyolcmillió eurós kárt okozott, de a várat szerencsére több millióra biztosították. A felújítás költségeit legalább tízmillió euróra becsülik.