2024. április 26., péntek

Harry Potter Kishegyesen

Nyílt tábort szervez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

Kishegyes idén ötödik alkalommal fog helyszínt biztosítani a vajdasági cserkészek nyílt táborának. Ez alkalommal is a Welker-tanya ad otthont a tábornak, ahol ideálisak a feltételek egy ilyen jellegű rendezvényre. Kecskés Endre, az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület ügyvezető elnöke és a tábor szervezője arról számolt be lapunknak, hogy idén szakítottak a hagyományos témákkal, és egy népszerű történet lesz a tábor keretmeséje.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség rendezi meg a Roxfort elnevezésű nyílt táborunkat. Azért hangsúlyozzuk, hogy ez nyílt tábor, mert nyitva áll mindenki előtt, nem csak cserkészeket várunk. Augusztus 10-étől 14-éig a tábor helyszínén csapattáborok lesznek. Ők mint mintatábor ott fognak maradni a Roxfort tábor idejére is, ami augusztus 15-én indul, és 21-éig fog tartani. Ami a témákat illeti, idáig általában a magyar irodalomból vagy a népmesék világából merítkeztünk. Most jött egy ötlet, hogy nyissunk a modernebb dolgok felé, és Harry Potter egy annyira közkedvelt téma, hogy minden gyermek ismeri. Nagyon sokan elolvasták és részletekbe menően ismerik a történetet. Épp ezért adta magát, hogy ez legyen a tábor keretmeséje. Aki most el fog jönni hozzánk, az belecsöppen Roxfort világába. Kiderül, hogy a „teszlek” süveg melyik házba fogja beosztani, találkozhat McGalagony professzorral, Dumbledore-ral, Pitonnal. Részese lehet a kviddicskupának, megkeresheti az elveszett ereklyéket, megtanulhat bájitalt készíteni. Emellett, akárcsak Harrynek, ki kell állnia próbákat is, és a különböző házak versengeni fognak egymással. A résztvevők készítenek saját varázspálcát, és mindenki megvarrhatja a keretmeseruháját. De ehhez természetesen meg kell tanulni varrni és fércelni, így a résztvevők gyakorlatilag játszva, a keretmeseruhát varrva megtanulnak különböző varrási technikákat – mondta el Kecskés, majd hozzáfűzte, hogy a felsoroltak mellett lesz számos szárazföldi és vízi játék, valamint különböző portyák. Természetesen a résztvevők szinte minden tevékenység révén megtanulhatnak valami hasznosat.

Ami a tábor technikai részleteit illeti, a résztvevőknek 3500 dináros hozzájárulást kell fizetniük – mondta az elnök. Testvérek esetén ez az összeg csak 3000 dinár. Ez természetesen nem fedez minden költséget, de a tábort támogatja a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség. Kecskés arról is szólt, hogy a résztvevők száma korlátozott, a száz főt nem haladhatja meg. A keretmese ezt a létszámot teszi lehetővé, és a 15 oktató ennyi gyermekkel tud ideálisan dolgozni. A Roxfort táborral kapcsolatos további információk megtalálhatók az www.emcse.info honlapon.